Én tudok valamit QT-ről.Pld. azt, hogy balint2001-nek mennyire igaza van mindenben.Sok sok okosságot ír QT filmjeiről. Filmjeiről, merthogy amiket leír, azok nem csak a Barna Kabát-ra igazak hanem a többi filmjére is, amiről lufi megfeledkezik, viszont ír egy-két dolgot, amiről érdemes talán röviden néhány szót szólni.Ostobák kíméljetek!Olvassatok mást!
Lufi figyelj: QT filmjeinek közhelyszerűsége összefügg a hatásvadász jellegével. Pld.: állandóan meglepő akar lenni hirtelen történő cselekményekkel, amik brutálisan szembeköpnek, hiszen mindig az erkölcsöd és/vagy értékrended ellen vannak( lásd: Luise hirtelen és meglepően lelövi a csajt a parkolóban, és az egész úgy van beállítva, mintha mit se számítana, hiszen az egész következik Luise jelleméből, és a tarantínói világból) Ezek a jelenetek szuperek, hiszen átérezheted milyen jó tojni mindenre ami, társadalmat és ezáltal a világot évezredek óta összetartja (erkölcs, érték, eszme és egyébb badarságok), és azt csinálni ami a te egódnak a legjobban tetszik. Hinnye de kúl, de laza! Én is ilyen akarok lenni: letépem a nők ruháját az utcán, és jól megbaszom őket, és mindenkinek szétlövöm a kurva fejét, ha rossz szemmel nézi a nemi életem.(Az én forgatókönyvemben mindezt nagyon lazán csinálom gutos ruhákban, laza, poénos dummákkal, és lesz meglepő cselekmény is: ahogy pörögnek egymás után a baszós részek (egy egész rakás nőt megbaszok) véletlenül egy rosszul öltözött fickót is megbaszok. És rájövök, hogy élvezem? Vagy levágja a tökömet, én meg a saját pöcsvéremtől csöpögő kézzel meghúzom a ravaszt, alélt testemet pedig egy hatvannéves szexmániás tanárnő menti ki a tömegből, akinek fanszőrzet gyűjteménye van otthon?) Az ilyen jelenetek nem azoknak fájnak "akik erkölcsi gátlásokkal küszködnek", hanem a különböző frusztrált, nyomorult majmok örülnek nekik. Az erkölcsi gátlások miatt működik többek között minden társadalom. Ami káros, az a túlzott erkölcsi gátlás. De én azt nem érzem annak, ha valakit nem lövök hasba, mert engem csúfol. Az a gáz, hogy az arcok(mint te is) ülnek a moziban és azonosulnak,meg átéreznek,meg tanulnak ,meg megszoknak. Aztán amikor mennek az utcán, és hasonlót látnak elmennek mellette, mert azt hiszik, hogy az normális, vagy maguk csinálják ( ahogy a mestered mondja:" a nigger látja a stukkert a filmben, aztán az kell neki, pedig az szar")Így megy ez, és lesz a világ rosszabb, önzőbb és gonoszabb, blablabla. És ez már az alkotó (QT) felelőssége, főleg, hogy filmjei népszerűek és sok nigger megnézi azokat. Lufi mondja: QT nem tesz kisérletet arra, hogy bármiféle értéket közvetítsen. Ez szerinted nem baj? Miért? Lehet, hogy téged, kedves olvasó ez nem érdekel, mert te már a next generation vagy, aki a maga útját járja, mindent elér és megszerez, aki bármit szabadon megtehet, és tökéletesen megvalósíthatja önmagát (azt az egomán ösztönállatot, ami a fogyasztói társadalomnak mások által kitalált, és jól programozott része), és tele van a tököd az általános emberi erkölcsökkel, értékekkel, és normákkal. Unod, hogy állandóan a szádba rágják? És miért teszik? MERT BAZI FONTOSAK ÉS NEM LEHET ELÉGSZER ELMONDANI!! Nem igaz, hogy a QT filmek nem közvetítenek értékeket( mert léteznek ilyen filmek, tényleg unalmas a szájba rágás). A QT filmekben óriási imázzsal rendelkező érték a mindend semmibevevő, és elnyomó EGÓ; a LAZASÁG, azokban a szituációkban is amikor ez a fajta viselkedés teljesen indokolatlan, és önmagáért való; a FEGYVEREK ujjal a ravaszon, a NARKÓZÁS, a MÁSSÁG. Röhej. Éljen az egyéniség szabadsága, és kakáljunk a többiekre. Basszunk, lőjünk, szívjunk. Tyű, de klassz!
Visszatérve a kiinduláshoz, QT azért közhelygyáros, mert a saját maga által "kitalált" [ Igazából ez nem kitalálás. Egyszerűen ő az első(k közül az egyik) aki szarik bele, és maga is erkölcstelen és felelőtlen, ezért megteszi azt amit más nem.] eszközöket ( pld. meglepő és polgárpukkasztó jelenet) orba-szájba használja és maga teszi ezáltal közhellyé (meglepő: parkolós lelövés, csomagtartós lelövés, japános baszás stb.) Egyébként az összes polgárpukkasztása önmagáért való ( a japános-baszós jelenet csak azért van a filmben, hogy az a laza mondat(amit egy pojáca lentebb már idézett) elhangozhassék. Nem valós negatív értékeket, beidegződéseket és szokásokat támad a polgárpukkasztásokkal, amiket tényleg jó lenne eltávolítani a társadalomból, hanem hasznos, jó szabályokat hág át csak azért, hogy pukkasszon, meghökkentsen. Mindenki pofátlanul lő és narkózik. Ez helyes? Talán pld.egy akciófilmben elmegy. De QT nem ilyen filmeket csinál. QT nagyon sok szép és jó megoldást használ, amitől a filmjei önkétlenül is tetszenek és markánsan elkülönülnek a többiektől, és miközben nézed a tetszetős dolgok mellett a negatívumokra nem figyelsz. Egy látszólag "könnyed" szórakoztató film, miközben kőkemény dolgokkal dobálódzik.Nem az a baj, ha tetszik a film, hanem ha nem vagy tisztában azzal, hogy mit nézel, és hülyegégeket gondolsz.( A tegezés már rég nem lufinak szól, hanem neked, aki olvasol) Hogy miért tetszik az embereknek, az hamar kiderül abból amiket idézgetnek és fölelevenítenek.
QT karakterei jellemtelenek, csak stílusuk van . Ez tetszik, mi? Halál lazák, és közben habkönnyűeket beszélgetnek. Látszólag. Igazából a stílusuk csak egy szar divatos imázs, a beszélgetéseik pedig ostobák és értelmetlenek. ( Lásd ponyvaregény hamburgeres téma). A káromkodásokat lufi egyszerűen elintézi, pedig a karakterek imázsának mindig fontos részei. Hú de laza, hű de kúl. Értelmetlen és felesleges. Gyerekes.
Tovább. Megintcsak esztétika és erkölcs. Ha az erkölcstelenség és gusztustalan brutalitás jelen lenne egy filmben mint kényszerű adottság, mert a bemutatásra váró témák és jellemek azt megkövetelik, akkor rendben van. De QT-nál nem így van. A tarantinoi hatás lényege a brutalitás és erkölcstelenség, ő CSAK azért ilyen, hogy sokkoljon, hogy hasson. Ő nem jellemeket, konfliktusokat, döntéseket, tragédiákat, stb. blablabla mutat be erőszakon keresztül, hanem magát az eröszakot, meglepő fordulatos dramaturgiával, üresfejű kúl karakterekkel, nulla mondanivalóval. Pont.
QT-nak nem világnézete van, hanem világtól való elfordulása. Korunkra jellemző a régi rendben( erkölcs + érték + vallás +esztétikum) való hitvesztés. Viszont nincs új, a semmibe kapaszkodunk. Ad "QT világa" választ, megoldást( egyáltalán bármi szépet, jót)? A szart. A semmit fejezi ki: semmivel, sehogy.
Eleinte tetszettek a QT filmek. Aztán elgondolkodtam. Még most is szórakoztatnak, de tudom, hogy mi a baj velük. Ezért írok.
Írjatok, hogy vitázzhassunk, mert az okosít. Még jelentkezem, és hozom a fényt. Ostobák kíméljetek.