Idősebb ismerőseimmel(30+) való beszélgetésekből szűrtem le, hogy ők azért vesznek ford focust,golfIVet,opel astrát, mert az 'megbízható minőség'.
Azért ez így sarkos, nemcsak tájékozatlan laikusok ilyen előítéletesek: én soha, egyetlen autószerelőt nem ismertem, aki azt mondta volna: igen, a Fiat egy jó, megbízható márka, vegyem azt nyugodtan.
Sőt, a régi megbízható szerelőm is le akart beszélni róla, pedig elég régóta szerel Fiatokat (is), a fia pedig márkaszervizben dolgozott egy időben. Mégis azt mondják -amit írtam is lejjebb- hogy amióta így elbonyolódott az autók elektromos rendszere, sok bajuk van az idősebb Fiatokkal, és eléggé szopás egy elektromos hibát megkeresni bennük. Ők szereltek jópár Fiatot és más márkát is, csak tudnak valamit!
Megkérdeztem anno a laikus ismerőseimet is, ők nem a "megbízható minőség" hiánya miatt nem vettek/vesznek Fiatot, hanem azért, mert tapasztalatuk szerint a garancia lejárta után nagyon el tudnak szállni a szervizköltségek.
(Hozzáteszem, csupa olyan ismerősöm van, akik egy gyertyát se tudnak kicserélni - magamat is ide sorolnám - és rajtam kívül senkinek sincs Fiatja közülük)
Szerintem ezeket a negatív előítéleteket csak az utakon futkosó sok atomstabil megbízható Fiat tudja oldani - amik 5-8 éves korukban sem válnak elektromosan megbízhatatlanná, nem romlanak el bennük folyton filléres alkatrészek.
A hit a márkában kevés. Működjenek a dolgok, és előítélet sem lesz.
Nyugaton pedig -rövid távon- szerintem is csak úgy maradhatnak felszínen, ha olcsók tudnak maradni, a divatos francia/német autók árszintje alatt.