Ismerősöd gyermekei mitől túlterheltek? Én emlékszem gyerekkoromból, hogy suliból hazamenve lementünk a térre, ott voltunk estig, oszt haza vacsora, és akkor jaj, a lecke! Nekiültünk tanulni, és kilenc tájban nem kis megelégedéssel hallottuk, hogy szüleink arról tárgyalnak, hogy mégiscsak pofátlanság ennyi leckét adni... Aztán fél év alatt rájöttek, hogy mi csesszük el az időnket, és csak kész leckével mehettünk le.
Én egyébként ismerősök körében úgy látom, hogy
a gyermek a szülők becsvágya miatt van túlterhelve: külön nyelv, mindjárt kettő, hegedű, vagy valami más hangszer, persze szolfézzsal. Lányoknak ritmikus sportgimnsztika, fiúknak karate, esetleg mindkét nemnek úszás. És persze minden különtanár/edző azt sulykolja, hogy ez milyen fontos. A szülő meg ha már azt a kib@szott pénzt kifizette, akkor nyilván nem hagyja veszni: fiam, akkor is mész edzésre, ha beledöglesz. Az a kuka fizikatanár meg befoghatja, mert bemegyek, oszt megveszem kilóra... Nyilván, hogy onnan csippentenek le, ami ingyen van...
És a túlterheltséghez: éppen ma reggel hallottam az oviban két anyuka beszélgetett, hogy gyerekeik milyen fáradtak, aztán pár mondattal odébb, hogy a gyerekek fél tíz, tíz órakor fekszenek le. Hát igen, már az óvoda is túlterheli a gyerkeket...
o