AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.01.20 0 0 200
Nézd én nem tagadom, hogy ennek az elképzelésnek számos buktatója van, és pusztán néhány elemet nem lehet megváltoztatni, mert akkor nem történik semmi, legfeljebb még rosszabb lesz az ami eddig is rossz volt.
De te úgy állsz hozzá, mint ama képzeletbeli ellenzéki képviselő, aki egy törvényjavaslat láttán - olyan törvénytervezetről van szó, amely egyértelműen jobítási szándékkal íródott, és ama képviselő is belátja, hogy a jelenlegi állapotokon változtatni kell - nem módosító javaslatokat ad be, hanem kapásból megvétózza. Már a topiccímed is erre utal.

Végül is tény, hogy
- az általánosból kikerülő diákok többsége olvasási zavarokkal küzd
- a gyerekek igenis túlterheltek
- igenis egy csomó fölösleges dolgot tanulnak, a tananyag struktúrája nem változik évtizedek óta, holott közben a világ és benne a szükséges és elengedhetetlen ismeretek gyökeresen megváltoztak
- bár volt eddig is jópár hasznos változtatni akarás, de a gyakorlatban félreértelmezték. Lásd azt pl, hogy mikor azt vezették volna be, hogy az általános első két osztálya inkább hasonlítson az ovodához, úgy értelmezték sok helyen, hogy már az ovoda nagycsoportjában is általános iskolás módra "oktatták" a gyerekeket. Éppenséggel az egyik lányom ilyenbe járt, és bár nem vagyok oktatási szakember, de mikor a nyílt napon megláttam mi folyik, egyszerűen rosszul lettem.
- igenis egy lelkiismeretes szülőnek manapság az iskola ellen kell védenie a gyerekét sok esetben, akár kegyes csalások árán is.

És erre ahelyett, hogy ezekről beszélnénk, szidjuk a minisztert.

Előzmény: mibi (198)