kaleb
persze hogy elvitatkozhatunk hogyha van min.
amit irtal egyertelmu volt hogy enram is ertheto. meg is lepodtem.
de cigany temaban is mondtak ram hogy rasszista vagyok es el kellett gondolkodnom. mert szepek az elvek es csunya a gyakorlat.
mondjuk hogy tendenciajaban igyekszunk nem rassistanak lenni.
ja es kovacsot is lerasszistaztak a 23 millio romannal. a nagy romanvedok. a nagymagyarorszagi nagy romanvedok. ilyen is volt. es bofogodik fel folyamatosan.
meglepodtem. igy spongya.
azon kivul amiket meg elkepzelsz neha hulyesegek.
miert ne vallalhatna valaki hogy o neger. vagy indian. te gyerekkorodban nem voltal indian? vagy varvedo torok? vagy magyar? nem mindegy?
miert csak a vallas alapjan kapcsolodhat valaki a zsidosaghoz. miert ne jelenthetne ki orban viktor hogy o zsido. es nem ter be. csak zsidonak vallja magat. mitol lenne a zsido olyan kulonleges hogy orban viktort ne fogadhatna be. miert ne lephetne ki valaki a zsidosagbol? mert gorbe az orra? egy faj? adottsag? egy adomany? ajandek? na ugye.
persze hogy nehezen lehetek no. mert kirohognek. de ez azert egy picit mas.
ha nincs olyan hogy zsido identitas akkor hogyan hatarozod meg? vagy mi a kozos a nem vallasos, nyelvet nem beszelo franciaorszagi es magyarorszagi zsidonak 'nevezett' ember kozott? vagy egyik a francia franciara hasonlit a masik a magyar magyarra?
felreertes ne essek az onkent vallalt vallasos zsido es izraeli allampolgar identitast elismerem. es elismerek atmeneteket. tehat ha valaki tud heberul nyilvan tobb 'zsido' identitassal rendelkezik mint aki nem tud heberul. ha valaki tartja a hanukat az 'tobb' vagy teljes 'zsido' identitassal rendelkezik, rendelkezhet.
tegyuk ezt a kerdest az onvallalas kerdeseve. es minositse a rabbikat ha maskeppen gondolkodnak.
a dan kiraly felvarrhatta a csillagot? vagy ez legenda? a dan kiralyt a zsidok nem fogadjak el zsidonak? hiszen felvarrta a csillagot? akkor hogy is van ez?