Kedves marylou!
Mint mindketten tisztában vagyunk vele, a politikusok (oldafüggetlenül) kizárólag akkor nem hazudnak, ha érdekük ezt kívánja. Köv.képp az ő nyilatkozataikat kiindulási alapnak elfogadni — hááát, legalábbis megfontolatlanság. Megfontolásra javaslom inkább azt, amit a kedvezménytörvény nyilvánvalóan nem Uniókonform jellegéről írtam volt. Az nem nyilatkozat: az Unió állásfoglalása. Egészen addig, amíg a derék tót atyafiak meg nem tudták, hogy őket is felveszik velünk együtt, az volt az érdekük, hogy simulékonynak, velünk megállapodni késznek mutassák magukat — és ne állapodjanak meg. Abban a pillanatban, amikor megtudták, bekeményíthettek.
1. ("a pártérdekeket Magyarország érdekei elé helyezte") — őszintén szólva, ezt nem értem. Szerinted Orbán Viktor a pártérdeket Magyarország érdekei elé helyezte, amikor Amerikában nem csak a "hivatalos" programokon vett részt, hanem elment alapítványhoz, helyi magyarokhoz stb. Mint említettem volt, külföldön minden politikus igyexik minél több dolgot összehozni. Nos, aligha tárgyalhatnának több emberrel, ha nem lenne több ember, aki tárgyal velük.
"P.W-sel titokban külön tárgyalásokba bocsátkoztak" — bocs, de ez valami egészen különös. Jól értem, hogy szerinted a tót és a magyar szocdem párt megbeszélésére meg kellett volna hívni a F-MPP és/vagy a külügyminisztérium képviselőjét??? Nem mellesleg: mi az, hogy "titokban"??? Nem volt ott semmi titok, nem lengte köröl semmi homály (leszámítva azt, ami Németh Zs. fejéből és ún. "gondolataiból" árad).
Hadd tegyem fel újra a kérdést: mennyiben járulhatott hozzá ("jelentősen") a tót szocdempárt szervezésének és nemzetközi pozícionálásának megbeszélése a magyar-tótr tárgyalások kudarcához? (Mivel én efféle összfüggést nem látok, most új távlatokat nyithatsz előttem.)
2. Mint föntebb kifejtettem, a tótoknak érdekük volt, hogy tárgyaljanak, de nem volt érdekük, hogy (a mi feltételeinkkel) megállapodjanak. A különmegállapodásra (tehát, hogy lemondjunk a tv. szlovákiai alkalmazásáról) viszont mi nem voltunk hajlandók (jól rá is faragtunk).
3. Nos, ezk tényleg tények és tényleg sajnálatosak. Nincs köztük egy "nyilatkozat" se.