Az általad feltett kérdéseket nem szakemberként, hanem egyszerű közemberként nézem. Az információkat főleg a politikusok nyilatkozataiból és a több forrásból is megerősített médiahírekből veszem. A kommentárokat csak erős kritikával szoktam figyelembe venni, mert azok már elég szubjektívek.
Tehát a fenti információforrások alapján nekem a következő a véleményem:
1. Kovács László ebben az esetben a pártérdekeket Magyarország érdekei elé helyezte, amikor a P.Weiss-el történő tárgyalásairól a Magyar Külügyminisztériumot nem tájékoztatta. Ezek a tárgyalások, ahogy te leírtad, egész ártatlannak tűnnek, de néhány dologról megfeledkeztél. Ezek a tárgyalások egy rendkívül kiélezett belpolitikai helyzetben (választási kampány már folyt ezerrel) és egy rendkívül érzékeny külpolitikai helyzetben (magyar-szlovák különmegállapodási tárgyalások végső szakaszában) történtek.
Az MSZP-nek egyszerűen nem állt érdekében, hogy a választások előtt az Orbán kormány esetleg újabb jelentős sikert érjen el a magyar-szlovák megállapodással. Elég bajba kerültek a magyar-román megállapodás kommunikációjával is.
Ezért megítélésem szerint első helyre a pártérdekeket tették, és Magyarország és a szlovákiai magyarok érdekeit ennek rendelték alá, amikor P.W-el titokban külön tárgyalásokba bocsátkoztak.
Nem állítom, hogy ezek a külön tárgyalások voltak az egyedüli okai a megállapodás meghiúsulásának, de a véleményem szerint jelentősen hozzájárultak a kudarchoz.
2. Németh Zsolt azt állította, hogy a megállapodás a küszöbön állt, minden jelentős kérdésben megegyeztek, és az utolsó fordulóra, amely után már az aláírás következett volna, a szlovák fél egy teljesen más szöveggel érkezett.
Te azt írtad, hogy a megállapodás amúgy sem jöhetett volna létre.
Tavaly tavasszal hallottam I.Hlebo nyilatkozatát a közszolgálati rádióban. Ő azt mondta, hogy 2002. január végén a magyar-szlovák különmegállapodás a küszöbön állt, és az utolsó tárgyalási fordulóra minden jelentős kérdésban megegyeztek. Egyedül egy jelentéktelen fogalmazási kérdéssel kapcsolatban volt még tisztázni való kérdés. Ez szintén a Németh Zsolt által elmondottakat támasztja alá.
3. Az eset kommunikációja a választási kampány lázas időszakának megfelelően mindkét oldalon erősen kihegyezve, minden lehetséges szempontot a másik fél ellen fordítva történt.
A sajnálatos tények viszont tények maradtak.