swmmvm: A szolga és a tanítvány szó között én nem teszek egyenlőséget, a kettő nem ugyanaz. A szolga az, aki kérdőjelek nélkül, agyatlanul követ valakit vagy valamilyen eszmét. Persze, hogy nem egyszerű kettős hierarchikus rendszer van. Senki sem állította ezt. De mivel a topik cím Léteznek ma "Mesterek"? - (valamint az eddigi hozzászólások alapján úgy látom, többen is szolgaként értelmezték a nagy M-el írt mester alatt lévő tanítványi viszonyt, ezért terelődőtt el egy kissé a topik szolgaság-úr kérdése felé.
"Ha egy mester azt mondja, nyisd ki a szemed és gondolkozz..." - a mesterek többsége nem ezt mondja, te is tudod. Főleg a nagy M-es mesterek. Ők inkább azt mondják: majd én megmondom neked, hogy is van ez, te pedig olyan lehecc, mint én...
"A nyisd ki a szemedet" - ugye tudod kik mondják? :)
Be Free! - na igen, jópofa szlogen, főleg azért mert az ellenkezőjét takarja. De azt mégsem mondhatja a reklám, hogy pl. "a mai naptól legyél te is a szado-mazo játékszerek rabja"
Noném: "Mondd mekkora a világ körülötted..." - pont akkora, amekkorát ki tudok belőle szakítani magamnak.
Hogy mennyit élsz nem feltétlenül függ attól, hogy mekkora a tapasztalat. Ha így lenne, csak a 100 éves emberek tudnák reálisan látni a világot.
"Hiszel valamiben vagy csak élsz bele a mindennapokba?" - hiszek elsősorban magamban és azokban a dolgokban, amiben a tapasztalataim alapján hinni érdemes. Ezekenek az alapján élek a mindennapokban.
"Nickneved azt sugallja neked van urad." - sajnos meglehetősen tájékozatlan vagy e dolgot illetően. Nézz utánna, nem propagálok. (A nick alapján ítélni egyébként egyszerű tévedés. Ha én is ez alapján ítélnék, akkor te esetleg nem is léteznél, mert csak annak nincs neve, ami nem létezik, ha pedig nem létezel, akkor nem tudok válaszolni egy nem létező személynek.)
"Sok a kérdés. Ha megkérdezem támadok, ha nem akkor szolga vagyok?" - ha megkérdezed, akkor előre haladsz, mert kiváncsi vagy, esetleg kételkedsz. Ha nem - akkor valóban szolga marad(hat)sz.