Tegnap hallottam nyilatkozni Magyart az ugyben (16 ora) es az a velemenyem a helyzet sokkal ketsegbeejtobb mint gondoltam. Peldaul azt mondja Magyar, hogy a gyerekek sok felesleges dolgot tanulnak, es mint tudjuk ez a szlogen terjedoben van. Csak eppen azt nem mondta meg, hogy mik azok a felesleges dolgok, es ki dontotte el, hogy feleslegesek. Ugy tunik, hogy ugy akarnak belefogni egy gyokeres reformba, hogy kozben konkret terveket, felmereseket egyaltalan a helyzet reszletekbemeno analiziset nem is keszitettek el. A hatastanulmanyrol mar nem is beszelve. Tanulsagos volt a musor sok szempontbol.
Megkerdeztek peldaul egy par gyereket, hogy milyenek az iskolan kivuli elfoglaltsagaik. Kiderult, hogy van olyan gyerek, akinek minden delutanra van valami szulo altal szervezett elfoglaltsaga (egy lanyka pl. jar hetente ketszer teniszezni, ketszer szinkronuszasra, meg ket valamilyen szakkorre, ja es zongorazni is). Igy persze nem nagyon csoda, hogy tulterhelt a gyerek es szulo aziskolat cseszteti.
A riportercsaj is elojott a szokasos sztereotipiaval. Lelkesen mondta, hogy igen tenyleg sok felesleges dolgot tanulnak a gyerekek, mert peldaul felteheto a kerdes, hogy kell-e annyi kemia. Eltekintve attol, hogy a termeszettudomanyos targyak sulya az elmult evekben rohamosan csokken, erdekes modon meg soha nem hallottam senkit amiatt rinyalni, hogy van ahol heti 10 oraban kell magyart tanulni. Gondolom ez a csaj is egyike azoknak a hulye 3.14-csaknak, akik vederszam isszak a pi-vizet mert azt hiszik attol oroke fognak elni, vagy Calgonnal oblogetnek, mert azt hiszik, hogy az fogko ellen is jo. Mert mint tudjuk ezen embertarsaink eletet termeszettudomanyos ismeretek nem bonyolitjak, igy pontosan meg tudjak itelni egyik vagy masik csodaszer, vagy termek hatasat.