Szia Gyap!
Régóta nem írtam a topikba, mert ugyanabba a helyzetbe kerültem néhány hónapja, mint Te most. Leírom tapasztalataimat, hátha érnek valamit a számodra:
A kocsit, ha jól emlékszem szeptember 20. körül lopták el, vissza lehet nézni a topikban, még mindig nem katam egy fillért sem. Semmi vita nincs a biztosítóval, sem a rendőrséggel, sem a bankkal, elvileg minden a papírforma szerint intéződik. Ma ugyebár január 17-e van. Ez elég durva.
A Hungáriánál a következő a policy: a kocsi ellopásakori eurotax árat veszik alapul. Ezt nekem minden további nélkül elfaxolta a Renault Baumgartner még aznap délután, amikor a kocsit lenyúlták, szerintem érdemes Neked is elkérni a kereskedőtől, lesz legalább valami kiindulási alapod. Ebből jön le a 10% önrész, valamint a biztosítási évfordulóig fennmaradó biztosítási díj. Ezt a pénzt kapja a bank. Ők levonják a saját részüket és fizetnek neked. Én úgy számolom, hogy kb. fél milliót bukok az ügyön úgy, hogy a kocsi 3175000 ft-os árából kb egymillió volt a hitelösszeg. A befizetett 2,1 millából ugy 1,6 jön vissza. De ez csak az én számításom, majd kiderül mennyi lesz az annyi.
A rendőrség 30 napig "nyomoz". Ezután kiizzad magából egy nyomozást megszüntető határozatot, melyet elküld Neked, ill. az okmányirodának. Az okányiroda kiállít egy forgalomból való kivonási határozatot. Ennek alapján fizet a biztosító a banknak, majd a bank megállapodik Veled. Mindeközben a törzskönyv is mozog ide-oda, normál esetben a finanszírozó banknál van, de már nem emlékszem, hogy pontosan ki, kinek, hogyan küldözgeti, az egész totál túl van bonyolítva. Elvileg fel lehet egy picit gyorsítani a folyamatokat a nyomozás megszüntetése utáni szakaszban, erre kérdezz rá az illetékes helyeken, rendőrség, biztosító, bank, okmányiroda, én nem tettem, mert belefáradtam a dologba, jön a pénz, amikor jön.
Valaki említette ezt a biztosítási csalás dolgot a lopásokkal kapcsolatban. Az enyém is sarki fény metál volt és, ahogy elnézem az utakat, messze ez a legnépszerűbb szín. Nem lehet, hogy ez összefüggésben van a lopási statisztikákkal?
üdv,
ezer6