Fejtegetéseidben sok az elgondolkodtató, de kissé elrugaszkodunk így a témától. Persze ez nem feltétlenül baj. Abban azért talán megegyezhetünk, hogy az embereket nagyon is lehet befolyásolni. Még annyira is, hogy saját jól felfogott érdekeik ellen is képesek lennének "hadba vonulni". Persze ezzel sem kell egyetértened, de szerintem ez így van. Ennek egyik ismertető jegye pont ez a topik, ami - mint már az korábban fejtegettem - a túlnépesedés kérdésére teszi a hangsújt, nem véve figyelembe a nyugati világot sújtó nem kisebb veszedelmet: az elöregedést. Alaposan szétnéztem a vitafórumok között és nem találtam semmi jelét annak, hogy a témáról valahol értekeznének. Persze pótolhatnám a hiányt, s talán meg is teszem, de itt, ezen az oldalon már adva van egy társaság, aki a kérdés iránt valamiféle fogékonyságot mutat. Jobbnak láttam ide bekapcsolódni. De vissza az előző gondolatmenethez!
Az elöregedés és a vele járó népességfogyás témája is azért hiányzik az emberek tudatából, mert a téma szinte sehol nem jelenik meg a tömegtájékoztatás egyéb fórumain. Az Internet is csak egy tükör ilyen szempontból. Figyeld csak meg! Az itt vitatkozók nagyrésze is szinte csak arról társalog, amit a tévében lát, a rádióban hall, a napilapokban olvas.
"Mi az igazság? A tömeg számára az, amit naponta olvas és hall. Ha valahol egy szerencsétlen flótás érveket gyűjtöget, hogy megállapítsa, mi is az "igazság" - ez az ő igazsága. A másik, a pillanat nyilvános igazsága, amelyről az okok és az okozatok tényvilágában valóban szó van, ma a sajtó terméke. Amit a sajtó akar, az az igaz. A sajtó parancsnokai hozzák létre, alakítják át, cserélik ki az igazságokat. Három hét sajtómunka és az egész világ megismeri az igazságot. Érvei mindaddig megcáfolhatatlanok, amíg pénz van rá, hogy szakadatlanul ismételje őket...A sajtó dinamikája tartós hatásra törekszik: a szellemet állandóan befolyás alatt kell tartania. Érvei megdőlnek, ha az ellenérveket nagyobb pénzerő hitelesíti, és gyakrabban jelennek meg a szem és a fül számára...Az olvasó mit sem tud róla, hogy mi a szándékuk vele, de nem is kell erről tudnia, ahogy arról sem, hogy milyen szerepet játszik ő mindebben. Nincs félelmetesebb szatírája a gondolat szabadságának, mint ez. Egykor meg sem kísérelhették az emberek, hogy szabadon gondolkodjanak, most megtehetik, csak éppen képtelenek már rá. Arra gondolnak, amire gondolniuk kell, és ezt érzik szabadságnak." Oswald Spengler A Nyugat alkonya. Idézhetném még tovább is, de nem teszem. Ha akarod, akarjátok elolvashatjátok. Minden mondatát kőbe lehetne vésni. Témánk szempontjából a kérdés egyébként is csak az, hogy miért nem tudósítja a nyugati sajtó - benne természetesen a hazai is - súlyának megfelelően az embereket egy olyan fontos problémáról mint az elöregedés és a népességfogyás? Miért tájolja el (Szánt szándékkal! Mást nem tudok mondani.) a közvéleményt, hogy az még csak ne is sejtsen semmit abból, ami nagyon rövid időn belül menthetetlenül rá fog szakadni? Előbb utóbb úgyis beszélni fognak róla, hiszen a végtelenségig nem lehet lehazudni egy olyan problémát, amelynek nagyon is húsbavágóak lesznek a következményei. Csak az a kérdés, hogy miért nem akkor hívják fel mindertre a köz figyelmét, amikor még "nem ég a ház"?