Dozsi: hinni a templomban kell! Elnézést, de ha halottál volna egy ilyen hangkártyát
(akár A3D 1/2 akár EAX) fülhallgatón szólni, akkor nem beszélnél. Miért? Mivel ezek
tökéletesen le tudják képezni a 3D teret arra a két kimenetre. Hogyan? Gondolom ha
szereted a Hi-Fi-t, akkor halottál már a THX-röl. Ez mit is jelent? Ezt a LucasFilm
hangmérnöke találta ki azért, hogy a filmek úgy szoljanak a mozikban is mint ahogy azt a
hangmérnök megálmodta a studióban. Ez hogy müködik? A lényege az agésznek az, hogy attól
függöen, hogy honnan jön a hang, máshogyan hallod (ugyi a fülkagylód picit árnyékol
ráadásul máshogy törnek meg a hanghullámok stb, ezért picit változik a hang egy-két
fizikai tulajdonsága). Szóval a THX ezt telejes mértékben le tudja kezelni, ezért néha a
moziban nem csak azért érzed azt, hogy a hátad mögül jön a hang, mivel ott van a
hangszóró, hanem azért, mivel a mozi hangrendszere úgy modulája ezt, hogy úgy halld. Mi köze
van ennek a hangkártyákhoz? Az hogy az EAX illetve a A3D is használja ezeket a technikai
hókusz-pókuszokat annak érdekében, hogy a felhasználót még jobb hangélményben
részesítse... Ezért kell ezeknek a szoftverében beállítani, hogy min hallgatod:
fülhallgatón, sztereó ersítön, surround rendszeren esetleg Dolby Digital rendszeren
keresztül. Amúgy szeritem alegjobb hangélményt vagy fülhallgatón keresztül vagy eg dolby
digital rendszeren keresztül kapod. A Dolby Surround (ProLogic) az csak hasraütésszerüen megpróbál
két csatornából ötöt/hatot csinálni és ez nem mindig sikerül nekije... Ez picit durva
közelítés volt de a lényeget lefedi... Szóval nem kell leugatni ezeket a 3D
hangkártyákat, mert utdnak nagyon jól szólni.
Petya nem azt mondtam, hogy a TNT2 nem lesz drága, henem azt, hogy az nVidia a Cebiten jelentette be
az nVidia Vanta chipet, ami a TNT2 hipjére épül, de csak 100Mhz-en fog ketyegni, ellenben
az "igazi" TNT2 150+ órajelével. És ez a Vanta lesz a nVidia Low-end chipje...
Elnézést az offtopicért, de ezt szerintem illett tisztázni...