Sziasztok!
Én lassan dührohamot kapok a tehetetlenségtől, gondoltam hátha itt van valaki aki már végigcsinálta, vagy ért hozzá, és tud segíteni, mert komoly parám van attól, hogy a bürokrácia miatt a végén utcára kerülök 2 gyerekkel.
Helyzet a következő: Kb 3 éve, amikor a második gyerkőcöt vártam és bejött Magyarországon az új, kedvezményes hitel úgy döntöttünk belevágunk. Anyukámtól kaptunk némi induló támogatást,felvettünk hitelt, szocpolt, áfa visszatéritést, szal mindent amit lehetett és belevágtunk, vettünk egy új lakást. )akkor még csak erre lehetett felvenni a hitelt). Minden oké is volt, mig a férjem másfél éve el nem költözött tőlünk. Én ott maradtam 2 gyerkőccel gyesen, az otp-t ugye fizetni kellett, ergo a rezsi tartozás volt az, ami csak nőtt. Végül rájöttem az egyedüli megoldásra, ami nagyobb veszteség nélkül kihúzhat a pácból. Mivel időközben lehetőség nyilt arra is, hogy ugyanazt a hitelt már használt lakásra is felvegyék az emberek érdeklődtem az OTP-nél, ahol azt mondták megoldható az elképzelésem, ami a következő: Eladom a lakásomat, ami téglaház, új épitésű, stb, és veszek egy ugyanekkora használt panelt, igy marad pénzem arra hogy a rezsitartozásokat is rendezzem, sőt közelebb költözhetek anyukámhoz, aki sokat segit a gyerekeknél. Yuhééé.... OTP elmondta: első körben találjak vevőt és lakást amit meg akarok venni, önkormányzat jegyzőjénél kérvényezzem meg, hogy a szocpol miatti elidegenitési tilalmat terheljék át az újonnan vásárolt lakásra, és utána tudok velük is szerződést módositani. Vevő megvan, kinézett lakás megvan, eladom 11 milláért, veszek egyet 8,3-ért, adásvételik megszületnek. Vevőm hitelt vesz fel a vételhez. Férjemmel megállapodtunk, hogy az eladás közös néven fut, de a pénz az enyém, és már egyedül veszek. Válás folyamatban. A vevőm bankja közölte, hogy a hitelelbirálást csak akkor tudja megkezdeni, ha kap a lakásomról egy tehermentes tulajdoni lapot, tehát először nekem kell intézkedni. Bebattyogtam az összes papirral az önkormányzathoz december elején, ahol a jogásznő közölte (egyébként nagyon kedves és segitőkész de a törvények őt is kötik) hogy a törvény úgy irja elő, hogy szocpolt csak akkor irnak át, ha ugyanolyan értékben adsz el amilyenben vásárolsz. Érveltem, hogy ketten adunk el, de egyedül vásárolok, akkor jogerős birói végzést kér arról, hogy a gyerekek nálam vannak elhelyezve. Válóper január 8.-án, idegeskedés, hogy a biró emelje azonnal jogerőre az itéletet. Mindeközben rettegés, mert az az adásvételi szerződés, amiben én veszek úgy szól, hogy január 31.-éig kifizetem a teljes vételárat. Akkor még azt hittem bőven készen leszek... Na itélet jogerős, bebattyogok vele az önkormányzathoz, ahol közlik, hogy ez tökjó, csakhogy nekik egy olyan adásvételi szerződés kell, amiben az szerepel, hogy én kifizettem a teljes vételárat, hiszen az elidegenitési tilalmat csak igy tudják rátenni a lakásra. Kérdem én hogy a francba fizettem volna ki ha a vevőm mégcsak a hiteligénylést sem tudja elinditani amig nem tehermentes a lakásom? Itt állok január közepén, az időn még csak lehetne húzni mert ismerős az, akitől veszem a lakást, de nem jövök rá, ezt hogy lehet kikerülni. Megoldásként felmerült, hogy irunk egy adásvételi szerződést amiben az szerepel, hogy kifizettem a lakást, és egy kölcsönadási szerződést amiben az, hogy ők kölcsönadták nekem azt az összeget, fedezetként édesanyám lakása szolgálna, de mindezek után merjem még ezt is bevállalni? Szóval pánikolok, ha valakinek van valami ötlete segitsen pls...