Sirpi Creative Commons License 2003.01.14 0 0 16
Sziasztok!

ZormaC, gondolkoztam azon, hogy milyen A és B értékekre jöhet létre A/B alakú kötelező hely. Válasz: minden érték, ahol 0<=A<=B<=6, kivéve a (0,5) (0,6) (1,6), (5,6) párokat. Bizonyítást egyelőre nem írok, bár meg vagyok győződve válaszom helyességéről.
Mindenesetre sokat segít, ha rájövünk, hogy ha (A,B) jó pár, akkor (A,B-1) és (A-1,B-1) is jó pár, az előbbi csak akkor, ha A

Más:
Elvileg megoldottam, de a többieket is kérdezem, hogy vajon egy parti végén mekkora lehet a legnagyobb egybefüggő bekerített rész (azaz üres lapkahelyek, lapkákkal teljesen körbevéve). Pepe és ZormaC az egyik partijuk végén bekerítettek 14 üres helyet, ami igen szép teljesítmény. Mennyi az elméleti maximum?

És egy igen nehéz probléma, de ha sikerülne megoldani, akkor a tantrix készletek kiválóan használhatóak lennének belső terek izgalmas burkolására, más szóval csempézésre. Az a kérdés, hogy az 56 lapkát le lehet-e színhelyesen pakolni 7x8-as paralelogramma alakban (esetleg 4x14 is szóba jöhet), hogy a kialakuló mozaik alja és teteje, valamint bal és jobb oldala is színhelyesen illeszthető legyen. Vagyis a teljes síkot kell periodikusan parkettázni végtelen sok tantrix készlettel...
Mj.: ha valaki minden esetet ki akarna számítógéppel próbálni minden optimalizálás nélkül, akkor kb. 10^117 eset lenne (56!*6^56)

Ezen kívül: február végétől tantrix Európa Bajnokság! A hivatalos oldalon el lehet olvasni a tudnivalókat. Nevezési határidő: febr. 13.

Addig is drukkolhattok a junior vb-n. blick, padam és ronny a magyar résztvevők, szurkoljunk nekik együtt!

Nem is akarom tovább szaporítani a szót
Jó lapkákat mindenkinek
SiRPi

Előzmény: ZormaC (12)