deus:
Nem szoktam politikai forumba irogatni, de csak szerenyen megkerdeznem:
Te szemely szerint mit varsz az EU-tol?
Mert en tobb evig eltem benne, es hirtelenjeben negativumon kivul mas nem jut eszembe;(
Fel kene fogni, hogy igy nem. A beremeles nem lesz radikalis, aminek egyszeru kovetkezmenye annyi lesz, hogy mar nemcsak Heviz, es az egesz Balaton lesz nemet/kulfoldi kezen, hanem a maradek is. Egy hazat egy EU-s nyugdijas is meg tud venni par evnyi megtakaritas aran itt M.o-n. Holott kinn a havi 2200EUR. nyugdijaval lenyegeben feleli azt amit keresett addig. A termofoldrol nem is beszelve es ez sulyos.
Ha megnezzuk pl. Fr.orszagban mennyibe kerul egy hektar fold, es itthon mennyi, es hallunk olyan szavakat hogy versenykeptelenek lesznek a magyar kisgazdasagok, es csak a nagy(>100 ha.) azok, es mar a kb. 500ezer paraszt nezhet nagyuzemi munkahelyet(ontozocsovet huzgalni), aki emlekszik meg, annak idejen a TSZ-ben az volt a legsarosabb munka....
Ezt kicsit groteszkul kifejezve:belga uzletember torok vendegmunkassal fogja muveltetni a foldet, mert olcsobb.(tevedes ne essek ez kb. 10 ev mulva lesz igy, addig a magyar munkas "occsonak" fog szamitani)
Most azt lehetne mondani, hogy aki annyira akarja a foldjet(az a megelhetese, fuggetlensege(anyagi, erkolcsi)), az ne adja el. De 10 ev erre nem volt eleg. Mert meg ma is tamogatasbol gazdalkodnak.
Tehat tamogatas nelkul, nem egy csalad adna el a foldjet.
Aki meg ezt se erti, akkor nezze meg a magyar olajipart(etolaj), tejipart, stb... Hiradoban mar hallottam, hogy a tejcsarnokokat is meg kellesz szuntetni...
Vagy peldanak okaert ott van a szovoipar, vagyis mar nincs(felgyujtottak(?), eladtak), lenyeg a lenyeg, a nyers gyapjut muszaj az embernek kulfodre eladni(Olaszo.), most egy kilo gyapjuert 80ft-ot fizetnek, 15 eve meg 160Ft-ot.(15 eve alatt mennyi is volt az inflacio?) (Azt ugye mindenki tudja hogy mennyibe kerul 10dkg fonal a boltba?)
Tomoren osszefoglalva, en ezekre szamitok:
Enyhe beremelkedes belepes utani koveto evben, aremeles ennel sokkal radikalisabb, nincs szabad munkaeroaramlas ki, relative alacsonyabb berszint, paraszti gazdasagok megszunese.
Fel kene mar ebredni. Vagy inkabb nekem is VV es BB-t kene neznem?(az megnyugtat, es van min "ragodni")
Tagok legyunk vagy szabadok?
Khiraly
PS.: ez egy _maganvelemeny_. (reszben szemelyes tapasztalatokra alapozva.)