CSerfa Creative Commons License 2003.01.08 0 0 84
Kedves pasa_!

Mindenek előtt megkövetlek, kérlek, bocsáss meg nekem, hogy hazugságot tulajdonítottam neked, és hazugnak tüntettelek fel! Igyekszem többé nem tenni (remélem sikerül)!

Kérlek téged, minden mai hozzászólásom előtt előbb olvasd el a 82. hozzászólásomat e topicban!

Ennek tekintetében a 72.-höz:
– Engem nem érdekel, ki milyen érzésekre jut azzal kapcsolatban, hisz az emberi, ha nemes is, ha szép is, ha jó is, de a Bibliával ellentmondásra jut. (Így vagyok a humanizmussal is, nem miattad írom, lehet az ember is nemes, szép, jó, stb., csak én nem arról írok a hitbeli dolgokban, nem is arról vitázom)
– Neked viszont semmi alapod azt mondani, én tévedek (ha tartom magam a 82.-höz), mert benned ez, meg az ébred, ha ezt, meg azt olvasod. Így nem is lehet vitázni, mert ehhez valami közös alap, fogalomhasználat (axiomarendszer), stb. kellene. A mostani esetben te a benned ébredő érzéseket, hangulatot, szóval az egyedit, az emberit állítod szembe a Bibliával (az én értelmezésem szerint legalábbis, lásd 82.!)
– Én soha nem próbálok kibúvókat keresni a Bibliában. Pusztán azt vizsgálom, mire jutunk, ha igaz.
– Én azt sem fogadom el, ha valaki csak úgy, általában mondja, neki milyen érzése támad Istennel szemben. Gondolom, te így ilyen értelemben írtad, mit írt a te Istened a te szívedbe. Ha prófétaként szóltál, mint Agabus, vagy Mózes, kérlek, mondd meg, és akkor ezt úgy vizsgálom, de én addig tényleg abból indulok ki, mire jutunk, ha a Biblia igaz, és abból nem, mit érez ez, mit az, ha ellentmondásra jut a Bibliával kapcsolatban. Már ne haragudj, de egyelőre sok ellentmondásra jutottál, rólam pedig ezt nem tudod (egyelőre) megmutatni, a Bibliával szemben csak saját (vagy más emberek) érzéseit állítottad, és magukválasztotta értelmezést. (Megint gondolj a 82.-re, az járható út, és, ha keskeny is, ellentmondásmentes, nem ködös.)

A 80-hoz:
Aki ember alkotta dologgal pótolja Istent (a Szellem helyett emberre, emberire támaszkodik, bízik) vétkezik, nem pedig segítséget kap, hogy igazabb lehessen Istennél. Azaz segítség, igaz hit helyett éppen távolabb jut Istentől.

A 81-hez (82. fényében):

– Igen, Isten a bűnösök kéréseire is hallgat. Még, ha mellette apostol is az illető, hisz Pál is volt olyan állapotban, mikor teste a bűn törvénye szerint (a halálban), de szíve más Krisztusé. Igaz, mióta Krisztus eljött, általában kell a Benne való hit, hogy Isten meghallgassa a kérést, legalábbis a Mester így tett, és ezt tanította. De elképzelhető, hogy olyan ember kérését is meghallgatja, aki nem ismeri Krisztust, de engedelmes a szívébe írt törvénynek. Sőt, még Sátánt is meghallgatja (Jób könyve, vagy Jézus is tanította, hisz az apostolokat is kikérte Istentől, hogy megrostálja). Ezzel hát nem sokat mondtál.
– Kain nagy próféta is volt, nem sokan beszéltek úgy Istennel, mint ő, nem sokan tudták meg Isten akaratát, stb., mint ő. Ne gondold, hogy, mert Kain próféta volt, mindenkinek úgy engedne Isten, hisz rég kihalt volna az emberiség. Mit gondolsz, hányan könyörögtek az özönvízkor, a Holocaust idején, háborúkban, földrengéskor, egyéb szörnyűséges időkben? Ne keverd össze az egyik legnagyobb prófétát akárkivel!
– Sehol nem mutattad meg, hogy Isten kegyelmet adott volna Kainnak, de azt igen, megátkozta, és el is űzte. Ha bélyeget tett rá, azért volt, hogy akarata érvényesülhessen, hisz Kain gondolom többszáz évig élt és ismert volt az emberek előtt, mint Isten ítéletének hordozója, senki meg ne ölje Kaint, az nem kegyelem, hanem Isten ítéletének, munkájának védelme. Mondom, mindazt Isten meg is tette Kainnal, amit ítélt, semmilyen kegyelemről szó nem esik a Bibliában. Ha tehát a Biblia igaz, neked nincs igazad, a Bibliával áll szemben vélekedésed.
– 82. fényében, kérlek, ha vitázol velem (mert én csak úgy vitázom, és ezt becsülettel közöltem is), ne fordítsd le magyarra, ami magyar, hanem vegyük szó szerint, legfeljebb nézzünk meg más fordítást. Így ne az emberi okoskodást állítsd szembe a Bibliával, mert én azt találtam (amit a 82.-ben le is írtam), a Biblia megmagyarázza magát, már ahol ez szükséges (a gyermeki értelemhez), és nincs szükség (nem fogadom el, lásd 82.) az emberi értelmezgetéseket, csak mint vélekedést, nem mint cáfolatot, tényt.
– Jónás könyvét javaslod, de ott Jónás eleve tudta, isten megkegyelmez Ninivének. Ám, hogy nem ember az Isten, hogy valamit visszavonjon, nem az én állításom, hanem a Bibliáé, így ezt nem tudod vitatni nálam (lásd 82.) Idézzem? Lásd az egyik idézetet (mert sokféleképpen meg lehetne mutatni, Isten képtelen a visszavonásra, a visszavonás emberi, meg ördögi, nem isteni): [4 Móz. 23.19] „Nem ember az Isten, hogy hazudjék és nem embernek fia, hogy megváltozzék. Mond-é ő valamit, hogy meg ne tenné? Igér-é valamit, hogy azt ne teljesítené?”
– Azt sem én állítom, hogy Isten nem bán meg semmit, hanem a Biblia: [1 Sám. 15.29] „Izráelnek erőssége pedig nem hazudik, és semmit meg nem bán, mert nem ember ő, hogy valamit megbánjon.”
Kedves pasa_, kérlek, lásd be, te a Bibliát vitatod ezekben, (a megbánásban pl.), nem velem vitázol, legfeljebb a Bibliát fogod tévedésen, nem engem! Ahogy a 82.-ben is mondtam, nekem könnyű dolgom van, mert, ha tartom magam ahhoz, engem nem lehet tévedésen fogni. Mindazonáltal így is sokat tudok mondani és írni, nem vagyok ettől szegényebb, és ellentmondást sem nagyon látok, ha nem is értek mindent (régebben fenn volt a Bemutatkozásomban).
– Engem még nem cáfoltak meg hitbeli dolgokban (ó, persze könnyű dolgom van, lásd 82.), tudtommal, ha igen, kérlek, mutasd meg, ne csak úgy mondd, hogy jópáran megtették!

Kedves pasa_!
Nem szükséges nekünk vitázni. Ha te nem ismered el, hogy jogom van, hogy azt vizsgáljam, mire jutunk, ha a Biblia igaz (ez elég meghökkentő lenne, mert nem értem, miért ne tehetnénk), akkor kérlek, ne írj rólam, mert az nem igaz, hogy tévedek, hacsak meg nem mutatod. Ha pedig megmutatod tévedésemet, megköszönöm.
Ha viszont te a saját, meg az általad választott emberek igaz voltából indulsz ki, míg én abból, hogy a Biblia igaz, kérlek, kerüld a velem való vitát (így nem is lehet érdemben vitázni), ne is emlegess olyannak, mint aki hazudik, és téved, és akármi, mert így nem tisztességes!

Még egyszer kérlek, bocsáss meg nekem esetenkénti tiszteletlen hangvételemért!

CSerfa

Előzmény: pasa_ (82)