Cserfa, kerted, hogy cafoljalak meg. Nem latom sok ertelmet, mert joparan megtettek es semmi hatassal rad nem voltak. Meg amugy is kijelentetted, hogy emberre nem hallgatsz, akkor minek kersz ilyeneket. De meg regrol tartozom neked par merfoldnyi uttal, ezek legalabb ertelmes es termekeny dolgok, valakinek hasznara valhatnak.
Ha már írok, mostani tévedéseidrol:
Kain semmiféle kegyelmet nem kapott, hanem átkot, Isten maga átkozta meg. Legalábbis a Biblia semmi ilyen kegyelmet nem állít, de tudtommal apokrif sem.
Nemtom, fajlban csak Karoli Bibliam van, ez igy irja le a tortenetet:
10. Monda pedig az ůr: Mit cselekedtél? A te atyádfiának vére * kiált én
hozzám a földrôl.
11. Mostan azért átkozott légy e földön, mely megnyitotta az ô száját,
hogy befogadja a te atyádfiának vérét, a te kezedbôl.
12. Mikor a földet míveled, ne adja az többé néked az ô termô erejét,
bujdosó és vándorló légy a földön.
13. Akkor monda Kain az ůrnak: Nagyobb az én büntetésem, hogysem
elhordozhatnám.
14. ěmé elűzöl engem ma e földnek színérôl, és a te színed elôl el kell
rejtôznöm; bujdosó és vándorló leszek a földön, és akkor akárki talál
reám, megöl engemet.
15. És monda néki az ůr: Sôt inkább, aki megöléndi Kaint, hétszerte
megbüntettetik. És megbélyegzé az ůr Kaint, hogy senki meg ne ölje, a
ki rátalál.
16. És elméne Kain az ůr színe elôl, és letelepedék Nód földén, Édentôl
keletre.
Leforditva magyarra, Kain megolte Abelt, amjd meg hazudott is ezzel kapcsolatban. Isten megatkozta es szamuzetesre itelte. Kain ekkor Isten fele fordult keressel. Mely ugye arrol szol, hogy a szamuzetes azonos a halallal, es mentse meg ot ettol az Ur. Es az Ur meghallgatta kereset, megovta a halaltol, jelet tett ra, hogy felismerjek, es ne olhesse meg senki.
Isten kegyelme nagy, es hallgat a keresekre. A bunosokeire is.
Ennek ellenere nagyon gyakori, hogy nem hiszunk a bocsanatban, a bun elkovetese utan meg jobban elfordulunk Istentol, es ugy is maradunk, felelemben, rettegesben.
abban igazad van, hoyg klezobb az ozonviz kapcsan csak Noe maradt meg, de az mar masik tortenet, semmi koze Kain tortenetehez. Es ha szerinted itt nem kegyelemrol van szo, az mar hitvita kerdese. En erre utaltam, es en a tortenetbol Isten szeretetet, es kegyelmet olvasok ki a sajat ertelmezesi kulcsommal. Nincs semmi tevedes.
Mas, aki az iteleteket, a villamokat es a bunteteseket tartja szem elott gondolom arra koncentral itt is, az atokra, a szamuzetesre. Amit en nem tagadtam. De szamomra nem er veget a tortenet a 12. sornal, szorosan hozza tartozik a 13-15 is.
Irod, "Isten meg nem ember, hogy valamit visszavonjon," -- javaslom neked Jonas konyvet es annak tanulsagait. NEm mintha az lenne az egyetlen pelda, de ez az egesz konyv vsz kifejezetten ennek a kerdesnek van szentelve.
Jonas3, 10: "Amikor Isten latta, hogy leternek gonosz utjukrol, megbanta a rosszat, amivel fenyegette oket, es nem tette meg." Egy regi vitaban azt is allitottad, hogy Isten nem ban meg semmit. Ha a Biblia igaz, akkor ez nem igy van. Vagy nekem egy buheralt peldanyom van (es meg Szentistvantarsulatos...).
Nekem ugy tunik, hogy te szemezgetsz onkenyesen a Bibliabol, es kihagyod az elmeleteidbe nem illo reszeket, ha utban vannak.
Ami az elitelesedet es az altalam valo uldozesedet illeti, el kell szomoritsalak, mert en nem teszek ilyet. Talan majd valaki mas. :-o
Korabbi hozzaszolasomban a "az utolso reakciodra az en beirasomra nem reagaltam" resz az evolucios topikban elkovetett beirasra vonatkozik, ha nem lett volna egyertelmu.
Pasa