JINX Creative Commons License 2003.01.07 0 0 68
Üdv mindenkinek,
Lehet, hogy pár olyan dologról is fogok írni, amit mások már érintettek, ezért bocs.

1. A film (musical) szempontjából nem fontos, de azért leírom, hogy meg vagyok keresztelve (róm. kat.), 4 éves koromtól 14ig jártam templomba, hittanra, stb. Most már nem járok. Most már nem hiszek istenben meg ilyen természetfölötti dolgokban.
Amit Jézusról gondolok:
-nem tudhatjuk létezett-e, amennyire én tudom, eddig nincs rá igazán 100%osan hiteles bizonyíték (az Újszövből asszem tán egyedül Pilátus csontjait találták meg) de javítsatok ki, ha tévedek. Ó, persze ott van a Biblia, de nekem az nem hiteles :(
-tegyük fel, hogy létezett. Tegyük fel, hogy van isten, és Jézus volt az ő fia, és minden úgy igaz, ahogy az írva vagyon. Erről még nem tudom, mit gondolok, de majd igyekszem kiötölni vmi okosat.
-tegyük fel, hogy Jézus létezett, és ő AZT HITTE, hogy ő isten fia. (nem azt mondom, hogy őrült volt, egyszerűen hitt benne és kész). Még ha nem is volt az, de úgy viselkedett, ezeknek az elveknek megfelelően. Abban is hitt, hogy a szeretet, az elfogadás, a megbocsájtás jobbá teszi a világot, és szvsz ez a tanításának lényege, amivel maximálisan egyetértek. Ahogy látom, néhány magát vallásosnak mondó ember nem annyira, de ez nem ide tartozik, légyszi senki ne reagáljon rá.
-A zsidók tényleg jó rég várták már a Messiást, de emlékeim szerint ők nem vallási vezetőre gondoltak, hanem vkire, aki majd kiveri a rómaiakat az országból. Ezért is ijedtek be a főpapok, amikor Jézus, mint népszerű messiás felbukkant. PLusz okok (imho) ld lent.

2. Amiről szvsz a JCSS szól:
Szerintem a legutolsó verzió szerinti felfogásban készült, Júdás szemszögéből.
Júdás annyit lát, hogy volt itt egy jó kis eszme - segíteni a szegényeken, szeretni az embereket - és Jézus ezt terjesztette. Nem is volt ezzel semmi baj. Igenám, de Jézus újabban kezdi istent meg magát, a saját személyét is belekeverni a dologba. (NO talk of God, then we called you a man" mondja a dicső múltról)
Júdás szvsz nem hiszi, hogy Jézus isten, v isten fia. Júdás racionális fickó. Az összes többi tanítvány vakon követi Jézust.
Júdás meg csak azt látja, hogy Jézus az új hülyeségeivel bajba sodorja mindannyiukat (mert ugye egy dolog ha vki a szeretetről prédikál, meg alamizsnát oszt, de egy másik, ha istennek kiáltja ki magát. És Annásék se hülyék: JC nem az ő emberük, és ha ő lesz itt isten fia, ők miből élnek majd meg? Ráadásul csak kezdjen cak egy forradalmat....!)
Júdás szerint Jézus úgy viselkedik, mint egy SZUPERSZTÁR, magára irányítja a figyelmet, hagyja, hogy istenítsék (ld még amikor az ellen tiltakozik, h Mária Jézusra keni a drága olajat, ahelyett, h eladnák azt, és a pénzt a szegényeknek adnák).
Júdás szereti Jézust, és azért árulja el, mert azt hiszi ezzel a Jó Ügyet menti meg, bár Jézust feláldozza (úgy rémlik, azt is csak az árulás után tudja meg, hogy JCt ki akarják végeztetni, de ebben nem vagyok biztos)

Jézus mégsem negatív karakter. Pont azért, mert azt éreztetik, hogy ő nem saját magáért csinálja ezt az egészet, hanem (vélt vagy valós) küldetése miatt. Jézus emberként (vagy legalábis emberiként) van ábrázolva (a Getsemáné kerti vívódása bizonyítja). Bevallom, nekem nagyon szimpatikus volt ez a jelenet, benne Jézus. A felvillanó keresztes képeket én mindig csak olyan anakronisztikus elemeknek tartottam, mint pl az István, a királyban a Szállj fel szabad madár (Rákóczi világot hódít, Kossuthtal valóra válik a Duna-menti Közt. ). De amit itt írt vmelyikőtök, az se rossz gondolat, csak ezen még rágódnom kell.

Az utolsó vacsi is jó jelenet, pl Júdás:"Te akarod, hogy megtegyem" (You want me to do it!) JC:"Nem érdekel, miért teszed" (I don't care why you do it). Meg amikor a két veszekedős rész közötti kórus alatt Júdás háttal áll, Jézus odalép hozzá, pedig előzőleg ő mondta neki, hogy tűnjön el.

Júdás, mikor öngyilkos lesz, rájön, hogy tévedett, és Jézusnak volt igaza. Úgy érzi, Isten csak kihasználta ("I've been used all the time"). Amikor angyalként visszajön, az számomra azt tükrözi, hogy túltette magát a dolgokon, és felülről látja az egész kérdést. Szó szerint.
MÉG 1X: mindaz, amit leírtam, a legszigorúbban IMHO!

3.Kicsit csalódtam ebben a topikban. Én olyasmiről szerettem volna beszélni, hogy mit gondoltok (filozofikus szempont!!): miért fekete pl Júdás a filmben? Miért hangsúlyosan hippis az egész film? Véletlen vagy finom művészi fogások, és mélyebb értelmük van