zorki Creative Commons License 2002.12.29 0 0 7
docy13
Hajlandó vagyok bármiről vitatkozni, de pártok fényesítési, ablaktisztítási hadjáratait nem kedvelem, azokról nem sok értelme van vitázni!
Főként nem ha ellentmondásként olyat állítasz, amit magam is tényként megállapítottam.

Leírtam, hogy korábbi "taktikai ellenzék bírálata" miatt, a Fidesz nem tehetett mást, mint megszavazta a béremeléseket. De ha megszavazta milyen alapon bírálja ennek bekövetkező hatásait? Mi lenne ha a kérdésemre válaszolnál?
(Ha csak azt akarod igazolni, hogy jobboldalnak mindig igaza van, akkor ok. ezt is elfogadom, és nincs miről tovább beszéljünk.)

Ilyen alapon az is másodrangú, hogy MSZP mit szavazott meg. Ezzel szemben áprilisban két héten keresztül azt hallottam: Nem szavazta meg! Ne-emmm szaaaaa-vaaaz-taaa meeeeg! (Ezért is kellett aztán béremelést megszavazni.)

Úgy látszik Te nem olvasod el, amit írok. Hozzászólásom végén pont a mai kormánynak címeztem, hogy rövidlátó! Miről vitázol? Vagy egyetértésedet jelezted?

Minimálbér.
Már 2002. január 1-én mikor 50 ezer lett, nyilvánvalóvá vált, hogy ez nagyon komoly általános béremelést fog kiváltani a közszférában.
Gondolom azt Te is beismered, ha egy kertimunkás nulla gyakorlattal ugyanannyit keres, mint a főiskolát végzett ápoló, akkor az semmi jóra nem vezet. Tehát mihamarabb korrigálni kell.
A minimálbér kétszeri -valszeg teljesen jogos- megemelésekor mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy a közsszférában ezt kompenzálni kell, hogy a bértábla valamelyest ismét széthúzódjon. Ez volt a minimálbér egyik előre látható negatív hatása, hiszen magában rejtette a kötelező béremelést a közsszférában, ez pedig a szigorú monetáris politika ellen ható folyamat volt.

Hasonlóan negatív hatása volt, hogy emiatt a versenyágazatokban is voltak "kikényszerített" béremelések. Ott - a versenyágazatban- végképpen nem szeretik, ha mindenki egyformán a minilbért kapja kézbe. Ez ugyancsak a szigorú monetáris politika ellen hatott.

Kértem, egy kicsit nagyobb távlatból érdemes nézni a történéseket. Amit a minimálbérről leírtál, azzal igazoltad: előző kormány úgy biztosította a működését, hogy közben az adóbevételeket növelte. Akkor most mi a frászt kérnek számon adócsökkentés miatt?

Nem kívánom, hogy egyetértsünk. Csak ne legyünk politikai szimpátiánk miatt "színvakok".

Előzmény: docy13 (4)