pernahajder Creative Commons License 2002.12.18 0 0 80
No akkor hadd frissítsem inkább én a te eljárásjogi ismereteidet:

A tárgyalás rendjének a fenntartása az elnöklő bíró feladata. Ha tehát egy jogi képviselő előadásába beledumálnak, még véletlenül sem merné átvállalni magára a rendreutasítás feladatkörét, azt megteszi a bíró.

Egy példa: egyik ölég jelentős perem tárgyalásán a perbeszéd közben elvesztettem pillanatra a fonalat. Idő kellett volna, hogy gyorsan rendezzem a gondolataimat, de miután nálam volt a szó, az bizony nem volt. Szerencsémre az ellenfél jogi képviselői éppen egymással sustorogtak, nem figyeltek oda. Így hát megálltam a beszéd közben, meredten bámultam rájuk, a hirtelen beállt csöndben zavaradotottan összekapták magukat, a bíró pedig azonnal figyelmeztette őket a tárgyalás rendjére. Az így nyert idő elég volt gondolataim rendezéséhez, s töretlenül folytattam tovább "nagyívű" gondolatmenetemet. :)))

A parlamentben az ülés rendjéért a levezető elnök a felelős. Bárándynak nem kellett volna dühbe gurulnia, hanem - mint a tárgyalóteremben - szenvtelen pofával elhallgatnia, kérdőn rábámulni az elnökre, majd az elnöki rendteremtés után minden megjegyzés nélkül folytatnia. A leveztő elnök így is mulasztott, neki már a bekiabálások kezdetén közbe kellett volna vágnia.

Előzmény: Mickey Rourke (69)