Szia Minutus,
Lassuk az allitast matematikailag:
"Matematika: "Bizonyitas utan kiderul igazad volt-e vagy sem" Nem így van. (Többek között) e század 30-as éveitől tudjuk, hogy minden zárt matematikai rendszerben található olyan állítás, amelyről az adott rendszeren belül, annak törvényeivel NEM dönthető el, hogy az igaz-e vagy sem (vmi ilyesmi Gödel tétele). "
Kicsit jobban formalizalva:
Minden zart matematikai rendszerben letezik olyan allitas, melyrol az adott rendszer axiomaival (vagy az ebbol levezetett tetelekkel) nem dontheto el az igazsagerteke.
Tagadas:
Letezik olyan zart rendszer, melyben minden allitasra igaz: az adott axioma es tetel rendszer elegendo a igazsag kiertekelesehez.
Az egyetlen amin bukhat a dolog, hogy maskent ertelmezzuk egy matematikai rendszer zartsagat.
En adtam ellenpeldat, elegsegesen bizonyitottam allitas tagadasat. :-)
(Talan kezd kicsit az agyamra menni a matek, de oszinten megvallom, en muveszetnek tartom, akar a zenet. Tokeletes harmonia van mindenutt. Ahol nem, ott meg nincsen.)
Azt kell mondjam: no1: igazad van, sajnos nem fejeztem ki magam kellokeppen. Nem becsulom le a muveszeteket, melyek nem igenyelnek kulonosebb lexikalis tudast. Azonban kreativitast, es egyfajta absztrakciora valo tehetseget nagyon is! Ezert tartanam fontosnak, hogy a tudast, mint absztrakt fogalmat kicsit hozzuk emberibb kozelsegbe... Es a hitet is, mely fo temaja (lenne) a topicnak.