mmBálint Creative Commons License 2002.11.29 0 0 198
Kedves Canis!

Köszönöm a válaszodat - egy-két megjegyzést fűznék hozzá. Eddig is törekedtem rá, hogy a véleményedre, az írásaidra reagáljak - ezt kérném tőled is: ne egymást minősítgessük, pláne ne úgy, ahogy az imént sikerült. Amikre azonban most muszáj reagálnom:

"Hidd el, itt nem hitvitázásról van szó."
A topik címe: "Miért a hit váltja ki a legtöbb vitát?" - tehát: a hitről, és az ahhoz való viszonyról beszélgetünk.

"Az egyáltalán nem érdekel, hogy mit hallasz ki. Hitvány ember az, aki nem hisz a másik szavának, mert magából indul ki. Itt van több mint 1800 hozzászólásom, mutasd meg, mikor fikáztam embereket."

A kedvencem ebből a "nem érdekel", a "hitvány ember" (nekem szól?... Ja, vagy csak úgy ÁLTALÁBAN a hitvány embereknek. Ééértem...Egy nekem szóló válaszban. Remek. Köszönöm.); vagy a "mikor fikáztam embereket". A szóhasználat finom - én nem ilyesmire utaltam. Hanem ilyesmire:
"Kierkegaard írta mottóként valamelyik műve elé: "Félre hitetlenek!""
"Egyszerűen értelmetlen a hitetlenekkel vitázni, ezt tudta Szent Bernát is, mikor válaszra sem méltatta Abélard leveleit."
"A vakokkal kár vitatkozni, hogy milyen a piros szín."

Szerintem ezek elég markáns vélemények, elég elutasítóak. Ja, hogy "csak" idézetek, pláne hogy "híres emberektől"? Csakhogy Te idézted, egy konkrét téma kapcsán, nem lehet kibújni mögüle. Nekem erről az a véleményem, amit korábban is ítram: sajnálom, hogy ezt gondolod, hogy az ilyen elzárkózást én borzasztónak tartom, talán úgy is fogalmaztam, hogy "fáj". És mégegyszer: nem minősítgettelek sem így, sem úgy, kérlek, te se menj el ebbe az irányba, és engem se hozz ilyesmivel összefüggésbe.

A "hitetlen" kérdéseimre adott válaszaidat köszönöm, általában nem értek egyet velük. "Nincs velem ellentétes vallásu ember." - (??) ezt nem is igazán értettem. A többi kérdéssel kapcsolatban csak annyit jegyeznék meg, hogy olvasmány- és egyéb élményeim alapján nemek teljesen mások a tapasztalataim, élményeim, s a véleményem.

Végül egy dologra hadd hívjam fel még a figyelmed: miközben vitatkozunk, Te elég határozott véleményeket fogalmazol meg, miközben (pl velem) beszélsz, csak egy érdekesség van: menet közben valahogy elfelejtettél KÉRDEZNI. Párbeszédről beszélünk, ez a fórum lényege, ennek pedig egyik feltétele a másikra való figyelés, a nyitottság, az érdeklődés - nálad inkább csak minősítéseket találtam. És lassan igazat kell adnom Neked: ÍGY valóban nem érdemes vitatkozni, ÍGY ez valóban nem visz sehová.

Bármilyen választ szívesen fogadok - a személyeseket, a nekem szólókat inkább mailben, az adatoknál található címem él, gyakran megnézem.

Köszönöm

B

Előzmény: Canis (197)