"Hűha, a konszenzus már szélsőségnek számít? :-)"
Nem, természetesen nem. A teljes konszenzus, a maradéktalan egyetértés vágya, amire utaltam, Igazad van, nem volt egyértelmű, de a "teljes" szó nálam mindkét szóra vonatkozott.
"Gondolom a disznós hasonlat akasztott meg. Ez bibliai, Jézus mondta a tanítványainak"
kösz a leckét, :-)
természetesen tisztában vagyok az eredetével. Nem ez "akasztott meg", hanem a véleményed, ami minden hozzászólásodba ott van: nem érdemes egy embercsoporttal beszélni. De ha már Jézus: nem ő válaszolta egy kérdésre (mit áll szóba a kurvanénikkel), hogy "Bizony mondom néktek, há' nem pont ott kéne szólni, jelen lenni, beszélni, adni, ahol erre a legnagyobb szükség,van, ahol a legnagyobb a hiány?" (szó szerint, nyilván...)
"Nincs az ateistákról negatív véleményem"
Cö-cö. Jó, oké, maradjunk annyiban: ÉN mégiscsak ezt hallottam ki belőled.
A hitetlen def-t köszönöm - nem tudom, honnan veszed, hogy nem ezt vártam, iletve hogy ezek szerint valami "nekem tetszőt" vagy ki tudja mit "vártam"? Azt vártam (egy ideje, hehe), hogy válaszolsz. Íme, itt van. Amire meg én válaszolok: ez az elképzelés tipikusan egy európai, keresztény kultúrkör szemlélete. Mi van a politeisztikus rendszerek híveivel? Hitetlen-e a veled ellentétes vallású ember? Hitetlen-e a sintoista, aki nem a mi Istenfelfogásunk szerint gondolkodik? Hitetlen-e az, aki nem "tagadja", nem próbálja meg "racionális érvekkel" megcáfolni a keresztény világnézet alapjait, egyszerűen csak nem érdeklődik iránta, nem foglalkozik vele? Hitetlen-e a dél-amerikai indián, aki Jézusról még csak nem is hallott, és saját rítusainak körén kívül nem ismer "világnézeteket"? Hitetlen-e a buddhista, aki nem feltétlenül teista rendszerként határozza meg a világnézetét? Hitetlen-e az a nem-keresztény, aki felelős emberként elkötelezetten képviseli szűkebb és tágabb környezetében az emberi, a humanista szemléletet?
B