Gyuri bácsi, én magam is kisvállalkozó vagyok tehát a magam bőrén érzem, hogy a munkadíjból nemcsak meg kell tudjak élni, hanem fenn kell tartani a vállalkozást - ennek is megvannak a maga költségei, nem is kevés - és az eszközök korszerűsítésére is szükség van (bár az én esetemben ez korlátozódik a számítógépre) és még a segéderőt is ki kell fizetni. Én mindezt értem. De azt nem fogadom el, hogy a generálkivitelezői ajánlatokban háromszoros, négyszeres áron számolták fel pl. a faanyagot a tetőhöz. És ez nem kis tétel, súlyos százezrekről van szó. Van ott vannak a nyílászárók. Jó, ez az építész hibája is mert 10 cm-vel nagyobb ablakokat tervezett, mint a szabvány méret. Ismerőseink körében legendaként mesélték, hogy az a generálkivitelező cég, amelyet az építész ajánlott 7 millió forintra hozta ki a nyílászárókat, amit aztán 700.000 forintból sikerült megoldani, tény, hogy végül szabvány méretet vettünk.
Én ezzel csak azt akarom mondani, hogy a generálkivitelezőnek esze ágában sem volt segíteni, míg a mesterek (a szó valódi értelémében sikerült mestereket találnunk) megnézték a tervet és azonnal szóltak, hogy ez így szép és jó de ha így csináljuk vagy úgy csináljuk, akkor olcsóbb és ugyanolyan szép vagy esetleg még szebb. Sőt, volt, hogy tervezői hibát korrigáltak. Mert az építészek valami álomvilágban élnek és a gyakorlat sokszor nagyon más.
Ha tehát ilyen hozzáállással találkozik az ember, akkor nem fogja sajnálni megfizetni a mestert.
Egyébként én a mesterek részéről nem tapasztaltam, hogy irreális árakat kértek volna. Csak a generálkivitelezők kértek csillagászati árakat.