cár Creative Commons License 2002.11.27 0 0 89
Nincs semmi baj ezekkel a párbeszédekkel azon kívül, hogy nincsenek befejezve.

Pl.:
1. Kérés, ez legalább egy jó tanács, én valoban sokat használom, hiszen mégis csak más kérni, mint követelni.

2.Figyelmes hallgatas/megertes (csokkenti az ellenallast)
PL:
Kerlek edd meg a vacsorat.
GYerek: Nem vagyok ehes, csokit akarok!
Szülő: Ertem, hogy most merges vagy es csokit szeretnel enni, de megis kerlek edd meg a vacsorat.
Gyerek: Neeem!! Csokit akarook enníííí! Csokitakarokcsokitakarokcsokitakarok!!!

3 Jutalom felajanlasa (nem vesztegetes)
Ha most gyorsan feloltozol akkor tobb, idonk lesz hintazni.
Gyerek: Nemm!
Szülő: Kérlek!
Gyere: Neeeem! és elszalad, gondolom innentől ismerős.
4. Utasitas
Szimpla egyszeru, magyarazat es erveles mentes. Ennek ismetelgetese.
Szülö: Most menj lefekudni.
Gyerek: Neem, most focizok.
Szülö: Menj lefekudni!
Gyerek: Neem, most focizni akaroook!
Szülö: Kérlek!
Gyerek: Neem, hagy focizzak.
Szülö: Este van! Le kell fekudni.
Gyerek: Neem, most focizok.
Szülö, most már ordítva: Most már elég! Menj azonnal lefekudni!
Gyerek: Megszeppen és elmegy, vagy ha érzékeny, akkor elsírja magát.

5. Kikapcsolasi ido - Ez tényleg jó, viszont én pont az ellenkezőjét szoktam csinálni
Altalaban annyi perc szukseges ahany eves a gyerek - Szerintem nem lehet percekben meghúzni egy szigorú határvonalat, mialatt belátja a gyerek, hogy rosszat tett. (Ezek szerint az én kétévesem koravén. Rendszeresen 5-6 percre van szüksége, hogy belássa, hibázott. :o). Szobaja bekuldeni, vagy extra esetbe bevinni. Eloszor tombolnak, utana sirnak, majd kerlelnek. A szulonek az ajtoban kell allnia, biztositani, a gyereket, hogy ott van - Ez se jó, mert a gyerek a szülőt fogja kérlelni, neki sír és hisztizik. Az én szívem megesne a gyereken. Ha a gyerek kerlel a helyes valasz, hogy kijohetsz 3 perc mulva - ezt nem értem? A büntetés időfüggő és független attól, hogy a gyerek mit is gondol róla?. Nem helyes: most gondolkozz el mit csinaltal stb. - én ezt szoktam alkalmazni és beválik. De miért is ne lehetne a gyerekben arra ösztönözni, hogy végig-újragondolja mit is csinált.

Üdv

Előzmény: Lovászi (88)