mergez
2002.11.26
|
|
0 0
1443
|
Én egy hete jöttem vissza Horvátországból, Hvar szigetéről. Irodalmak szerint itt még sosem mértek fagyot, nem volt köd, hó. Nos elképzelhető. Napközben 20-21 fok volt, hajnalban sem ment 15 alá, mindez november elején/közepén. Igaz, most nálunk is ilyen idő volt ekkortájt. Nem tudom, viszont, hogy a mérsékeltövi, lombhullató növények hogy viselik ezt az enyhe klímát? A mandulafák épp a lombjukat hullatták és közben virágoztak is! Ezt nem értem. A cseresznyefák már sárgultak, a sárgabarack még zölden virított, a többi növény pedig örökzöld. Kb olyan érzésem volt, mintha az időjárás egy-másfél hónappal késne arrafelé.
Ahol laktam, a szobában nem volt semmiféle fűtőtest, de nem is fáztam, este sem. Házigazdámat kérdeztem, mikor kell befűteniük, erre mondja: csak ha jön a bóra (viharos, hideg szél). Állítása szerint már március végén lehet a tengerben fürödni, egészen december elejéig. Nos én nem próbáltam ki, mert nagyon fújt a szél. Néhányszor viszont átéltem náluk olyan heves felhőszakadásokat, amiket én még az életben nem láttam. Itthon ilyenek nem léteznek. |
|