ZormaC Creative Commons License 2002.11.25 0 0 14
Noshát,

a már beígért "Gyakorlati óra pair blocking témakörben" következik egy esettanulmányon keresztül.

Ebben az esettanulmányban sajnos én vagyok a szenvedő fél :-( , ennek ellenére annyira szép a játszma, hogy néhány pillanatkép segítségével iderajzolom a részleteit...

A játék: M!Zormac-Ariel-2002-11-24-1106

Az első képen látható, hogy elég jól sikerült a kezdeti építkezés: 34-es hurokfenyegetés jött létre piros számára, míg sárga nem rendelkezik jelentős méretű vonallal.

Mit lépett erre Ariel? Megoldása zseniális. A létrehozott ZSZ kötelező helyre már csak egyetlen lapka van, éspedig a SZSZKK, azaz ha az kijön, alatta SZS kötelező hely keletkezik. SZS lapkából jelenleg még kettő is kint van, de abból egy az imént említett ZSZ lapka, egy pedig már most is ott van Ariel kezében.

Viszont a kezében levő lapka legálisan nem tehető oda a (majdan kialakuló) SZS helyre, hiszen a mellette levő helyen piros pair block áll.

A lépésnek pont ez a lényege: ha sikerül azt a lapkát megőrizni a zsák kiürüléséig, akkor az a kis sárga hurok (18 pont) bezárásával egyidejűleg véglegesen blokkolja a nagy piros hurkot is.

Mit lehet ilyenkor lépni? Nyilvánvalóan meg kell próbálni a két kulcslapka közül legalább az egyiket eldobatni. Sokkoló, de igaz, hogy az Ariel kezében levőt nincs hova :-( így meg kell próbálni a másikat elfogni. Sajnos e cél érdekében az alábbi lépést tettem, mely közel sem optimális - házi feladat mindenkinek, hogy keressen jobbat.

A következő képen már előrehaladott állapotot látunk: kijött az első lapka és létrejött a pair block alá eső 0/1 hely. Ez a második és (minden valószínűség szerint) utolsó esély arra, hogy a kritikus lapkát kiszedjem a kezéből. Sajnos azonban ezúttal sincs mód erre! Legalábbis a mérkőzés hevében nem találtam ilyet és most is így látom. Ellenvélemény?

Ez pedig már a végeredmény kialakulásának pillanata: a sárga hurok bezárul, a piros pedig véglegesen blokkolódik - Ariel győzött 18-16 arányban, és ezzel a teljes tournament-győzelem is az övé lett.

Zormac