Igen, az én véleményem az, hogy a védőborító szar. Nem, hogy nem véd, de még esztétikailag is gyorsan amortizálódik. Ha meggondolod, ez valahol várható is, tekintve, hogy végkonyabb, mint a paperback anyaga. Ebből a szempontból legjobb szerinem a keménytáblás kötés.
Nekem is vannak széthullott könyveim, pedig rendkívül finoman bánok velük, az egyik ráadásul egy Kurt Vonnegut-kötet, ami keménytáblás, de lapokra hullott a ragasztás - vagy inkább annak hiánya - miatt. A Fényévek antológia hasonlóan hullik (a legutolsó lapok), ráadásul ferde a borítója. Én csak ferdét láttam egyébként, több város féltucatnyi boltjában.
Szóval van minden fajtából igénytelen hulladék elég.
Ami a könyvek méretét illeti: nekem legjobban a Valhallás méret jött be, nem túl nagy, nem túl kicsi. Ezek az új Szukits könyvek marha nagyok, le lehetne velük ütni egy tapírt. Lehet, hogy attraktívabbak (ajándékozni jó, mint ahogy ketchikan is írja), de a szememben egy könyv - mint tárgy - elsősorban használati értékkel kell bírjon. Ebbe most - kivételesen - az esztétikumot is beleértem. Dizájn. Formatervezés. Tartalom és forma összhangja. Nem hülyeség ez.
Remélem, nem lesz aranyfüst betűkkel díszített bőrkötéses scifi-könyv!
(Van, amiről én is leveszem a borítót és kidobom. Attól függ, hogy milyen a borító belül. Ha pl. jelzés és felirat nélküli - bár ilyen nem sok van - akkor természetesen nem.)
(A kétkötetes 22-es csapdája lehet, hogy a román-magyar közös kiadás? Nekem olyanom van.)