Sziasztok.
Ha már Kozsó mint név így felmerült, hadd meséljek el egy velem megesett történetet:
Pár évvel ezelőtt egy Győrben tartott ircbuli alkalmával a házigazda leányzó jóvoltából végig kellett hallgatnunk mind a Shygys, mind a Bestiák -akkoriban- debütáló első albumát (az ezzel járó kínok átélését minden itt jelenlevő, az igényes zenét kedvelő fantáziájára bízom...)
Igazándiból itt szembesültem először azzal a fogalommal hogy "töltelék" dalok. Ugye, természetesen az ilyen 'magas színvonalú' kiadványokon diszkréten (vagy éppen feltűnően) de feltétlen ott kell lennie egy "RAJTA A ******** c. SLÁGER!!!", stb. (Oké, ez más, ténylegesen nívósabbnak ítélhető albumokon is megtalálható...)
Nos, a "slágereken" (lemezenként az 1-1 darabon...) még úgy túltettem magam (ezeket kéretlenül is hallottam egy párszor akkortájt...), de hát a többi... szóval, amikor -a Shygys esetében- az egyik dal refrénjében olyasmi van hogy "Bébi, gyere hozzám fel!" ... leírhatatlan...
Egy másik alkalommal pedig a munkahelyemen neteztem, akkor éppen az Ámokfutók valamely albuma szólt (az ottani főnök hallgatta, én meg csak nem szólhattam rá hogy 'QSSOLTASD MÁR EL AZT A SZ&RT!' :)) ; hát abban is voltak fület bántó megoldások, pl. a 'Szerelem hajnalán' c. felettébb botrányosnak nevezhető Kool and the Gang: Cherish-feldolgozás, vagy az a rémesen sz@rul megoldott loop-effekt egy másik szám elejére hegesztve Gene Kelly: Ének az esőben-bevezetőjéből ... kegyetlen.
A Zámbó Jimmy-ről már nem is beszélve...
Palin: Nemcsak rengeteg igényes magyar album van amely nem ér el egy bizonyos példányszámot, hanem jópár tehetséges zenekar van amely nem tud érvényesülni nagyobb tömegek előtt, főképp a kiadók miatt... erről pl. MarK (is) oldalakat tudna írni Neked (is...)
cliftony77 3938-es bejegyzése pedig jól érzékelteti a helyzetet.
Amúgy pár hónapja egy felettébb tanulságos történetet hallhattam egy bizonyos Laren d'Or nevű zenésztől ( http://www.larendor.hu :) - ő is elsősorban az interneten ismert leginkább) erről a magyar kezdeményezésű Gregorián Mesterek című projektről (azt hiszem tavaly megjelent cuccos volt, ismert magyar előadók számait feldolgozni "gregorián" stílusban, stb. - azért a "" mert az _eredeti_ gregorian ének mint olyan, az _nincs_ hangszerelve, mindegy...), amelynél őt kérték fel a hangszerelésre/zeneszerzésre. Egy életre megbánta hogy egyáltalán a nevét adta ehhez az egészhez, a "mű" készítéséne tortúrájáról már nem is beszélve...
Egyébként ha már itt annyira leamortizáljuk a platinalemez jelentőségét; hadd kérdezzem meg tőletek: nektek annyira számít hogy a kedvelt előadó(i)tok legyen a Nr.1. a lemezeladásban, vagy hogy -jó esetekben- kisámfázza a rajongókkal a koncerthelyszínt?
(közbevetés: én és josh -plusz 2 fő- a mai napig életünk legnagyobb élményének tartja a tavalyi müncheni D/V koncertet; holott egy kb. fele(v. annyi sem?)akkora méretű volt a Backstage mint a PeCsa nagyterme, és lehettünk -khm- ezren, egy olyan zenekar koncertjén aki szintén nehezen bír próféta lenni a saját hazájában...)
rajmunder: Nem jó, amit beírtál. A haiku verselés szabályait legalább 2 helyen megszegted: a 3 sor az oké, de a szótagolás 5-7-5 kell legyen, és a választott téma sem megfelelő. Van mit tanulnod. Te little 15.
Kellemes 7végét mindenkinek. S holnap: a Színes Mai Lapban Ákos-interjú lesz.
LoviGabi