Köszönöm írásodat. Elgondolkoztatónak tartom, és el is fogok rajta gondolkozni.
Megpróbálok majd válaszolni is rá, de ez hosszabb nekikészülést fog igényelni. Most csak néhány dolog. Úgy gondolom, hogy sok megfigyelésed ül.
Két etno-kulturális csoport között igenis vannak surlódások, vannak egymásról kialakult képek (előítéletek), ez egy létező dolog. Sok más vonatkotásban is így van. Hányszor volt módom hallani dunántúliak véleményét alföldiekről, magyarországiakét erdélyiekről (pozitívan is és negatívan is)! Most Bayer álltal kimondott, de bizonyos rétegekben mély gyökerekkel rendelkező "prolizásról", vagy máshol meg a "nadrágos urak", "irodisták" megvetéséről nem is beszélve. Ez egy számbavehető dolog. A zsidókat se kell kihagyni. A zsidó arrogancia egy olyan jelenség, ami nem kitaláció. (Önkritikusan még azt is mondanám, hogy biztos bennem is van belőle.) Miért van ez? Hosszabb téma, de beszéljük majd meg.
De az biztos, hogy ezek a surlódások nem azonosak az antiszemitizmussal. Hosszú út vezet innen odáig, amíg zsidó ellenes tüntetések, gyilkosságok lesznek, és nem is nagyon hiszem, hogy feltétlenül innen indul el a dolog.
Galícia
Nekem Galíciáról jobb képem van. Tervezgetem, hogy egyszer csinálok egy Galícia dicsősége cimmel egy honlapot, amin szembeszállok Galícia és a galíciai zsidók negatív megítélésével, kicsit divatba hozva Galíciát. Csak időm nincs rá. Meg talán lusta is vagyok. De ha ilyeneket olvasok, mindig újra elhatározom, hogy ezt megcsinálom.
Krisztus és a kufárok
Hát persze. Én sem Spanyolorországban veszekszem, hanem itt.
A Nazaretben honos, betlehemi születésű, Dávid házába született Jézus hol máshol üldözhette ki a Templomból a kufárokat, ha nem hazája legszentebb helyén, Jeruzsálemben? Mit keresett volna Rómában, és mit érdekelta őt az, hogy hány kufár árul és mit a római - vagy pannoniai, brittaniai, galliai - templomokban.
Zsidó hibák
Tudod, hogy engem hányszor idegesít, amikor közepes képességű zsidó embereket hallok népük kiemelkedő fiaival kérkedni? Bevallom neked, nem gondolom, hogy én többet kaptam mondjuk Neumann János tehetségéből, mint mondjuk te. (Sajnos. Örülnék, ha másként lenne, de nem így van.) Így nem is áll módomban nekem virítani vele. Mint ahogy Kertész Nobel díját sem én kaptam, de a többiekét sem.
De ez a fajta kivagyiság nem zsidó kiváltság. Ez közös magyar hiba. (Szegény Regősre haragudtak is nagyon, amikor szóba hozta. Azt már persze szűk körben mondta el, hogy ezek alól a magyar hibák alól a magyar zsidók sem mentesek. Így azért másként hangzott a dolog. De ezt csak úgy mellékesen.) Minderre azt hiszem sok szép példát tudnánk mindketten mondani. Ha gondolod, visszatérhetünk rá.
Ha lesz időm, be is gépelek róla valamit, 1909-ből. Jobbról hangzott el, a sovinzmus, mint az internacionalizmus kiváltó oka ellen. Csak ne felejtsem el.
Mára ennyi talán elég, de folytassuk.
Üdvözlettel,
Kaleb