Itt tényleg nem Ákos munkáját akartam minősíteni, hanem azt, ahogyan a MAHASZ évről évre egyre lejjebb szorítja az arany- illetve platinalemezhez szükséges eladási értéket.
Konkrétan az aranylemezről tudom, hogy '86-ban még 100.000 darab után adták. A Bonanza első korszakában 50.000, aztán 25.000 darab után adták az aranylemezt, ez asszem 2000-ig volt így, aztán levitték 20.000-re, amit (ha jól emlékszem) idén év elején megint lecsökkentettek, de nem emlékszem mennyire, 15 vagy 10 ezerre.
(Valahol van nekem erről egy kimutatásom, anno a levlistára is beküldtem, csak most nem találom. De amint meglesz, beidézem ide is.)
Ez utóbbi döntés idején hozták létre a kislemezeknek a külön kategóriát, annak most 5000 a határa. Amikor a KAU megjelent, akkor még erre is a nagylemezek szabálya vonatkozott, tehát a 25 ezer. Pontosabban nem vonatkozott rá, mivel fel sem merült addig a MAHASZ-nál, hogy kislemez-sikert is elbír a magyar lemezpiac. Többek között a KAU sikere motiválta döntésüket, hogy külön kategóriát hoztak létre a kislemezeknek. De 2000-ben még ez nem létezett, így az az abszurd eset áll fenn, hogyha valaki ma elad 5000 maxit, akkor kap érte egy aranylemezt, Ákos meg nem kap semmit a majd' húszezres KAU-ért. :-(
rajmunder: Szépen kérlek, ne csináld ezt. Minden beírásomban azt keresed, hogy hol lehet belém kötni, és amint teheted, meg is teszed. Ez már nem az első alkalom volt. Csak sejtem miért, de ennek szerintem semmi értelme. Én eddig nem személyeskedtem veled, és a te személyem elleni támadásaidat is szó nélkül hagytam. De KÉRLEK, most állj le. Vagy vállald fel, hogy egy bizonyos nézeteltérésünk miatt (amit ugyancsak te provokáltál ki) nem a véleményemmel van bajod, hanem velem. Tudod, amíg a véleményemmel, addig minden OK, persze csak ha tolerálod, hogy én másként gondolkozom bizonyos dolgokról. (És milyen meglepő, vannak dolgok, amikről hasonlóképp gondolkodunk.) De engem igencsak zavar, hogy nem az érdekel, amit írtam, hanem azt nézed, hogy én írtam, és onnantól kezdve más szemmel nézel emiatt rá.
Megértésedet előre is köszönöm.