Silan
tenyleg hagyjuk a szamelyeskedest...
fateromnak biztonsagot vizsgaltokat vegzo laboratoriuma es allathaza van... allatkiserletek koztt nottem fel, gerekokrom ota rendszeresen dolgoztam apu laborjaba, csak ugy segitsegkepp.. nyari munkan a LATI-ban barmoltam kozepiskolaban.
Nem viccelek, hogy speciel ebben a temaban pontosan tudom, hogy mi van. Nem arcoskodok, egyszeruen tobbtucat gyogyszer es kozmetikumksiereltet lattam vegigvinni. Tobbszaz patkanyboncolast neztem vegig, lattam kutya, nyil, patkany es egerkiserletet. A veszpreim NEVIKI-ben etettem a kiserleti selyemajmokat mar 83-ban.
Tenyleg ne vitatkozzunk ezen, mert en magam elmosolyodtam, hogy ebben a topicban pont az a tema amiben felnottem es amit a megszallot edesapamtol hallgattam majd minden nap, mert sokaig ugy volt, hogy en is biologus leszek es talan viszem tovabb a ceget... aztan proframzoo lettem :)
"Ha az állatok mind azonosak"
az allatok nem bitre egyformak, hanem a lehetosegekhez kepest kabe egyformak.. nyilvan minden egyed egyedi, de gyakorlatilag minden zavaro tenyezo ki van zarva, belflorajuk sincsen. Vannak olyan durva izolacios rendszerek, hogy __semmi__ mas allat nincs a izolatorban, mint egy darab patkany...
de nem matematikailag azonosak. valamelyik jobban birja a ciant valamelyik kevesbe. Mint az emberkenel, hiszen egy csomo dooogban fuggetlenul sokmindentol mashogy reagal ket egyed. Pusztan az egyedi adottsagok miatt.
Hidd el, tudjak a toxikologusok, hogy mit csinalnak. De ha jobbanmegerted akkor fogd fel ugy, hogy a laboratoriumi allatoknak minnel jobbana tankonyvi allathoz kell hasonlitaniuk. Genteikailag valtozatosak, de ha nem letezo optimalis fel eves patkanykan mondjuk 987 grammos, akkor a kisreltben az a jo, ha van pontosn 1000 darab kb 987 grammos steril kanod. Baromira el tudna szurni a dolgot egy olyan egyed amelyik nathas volt ifjonc koraban es ezert csak 700 gramm, ugyanis ki tudja, lehet, hogy a vegyszer amit kiserleteznek az eppen sulynovekedesteredmenyez es akkor -287 grammos dog mar el is tolja a statisztikat.
Az azonossagot igy ertem. Ha felreerteheto voltam es klonos azonossagot ertettel, akkor bocs.
"A teljesen steril körülmények között tartott állatok alkalmazása szintén alapvető metodikai hiba"
ebbe ne menjunk inkabb bele jo :) ilyen hibas metodika alapjan vizsgaljak be az osszes gyogyszert... a metodika nyilvan osszetettebb es hidd el, hogy nem hianyzik az immunrendszeruk. De inkabb nezd at az immunoloogiat :)
Annyit tudhatsz te is, hogy az immunrendszernek a a kialakulasa nem kizrolag ugy tortenik ahogy azt te leirod... de ebbe tenyleg ne menjunk bele. En nem vagyok toxikologus, de gyanitom, hogy ha a vilag osszes fejlkett orszagaban sokattanult elismert tudosok ezt ametodikat kovetik akkor azt nem hiszem, hogy itt a forumon fogunk ket hozzaszolas soran rajonni hogy teljesen szar a metodika :)
z