összeszedtem mindenféle muffin recepteket, lehet mazsolázni :) Akár szó szerint :)))
[sajnos nem nagyon van energiám szerkezgetni, itt-ott ismétlések lehetnek benne, sorry, hátha kell nektek így is... :)]
ALAPRECEPT
2 csésze liszt
1/4 csésze cukor
3 teáskanál sütőpor
1/4 csésze margarin
1 tojás
1 csésze tej
ELKÉSZÍTÉS:
Keverd el az összetevőket, add hozzá a kedvenc gyümölcseidet, csokoládé
törmeléket, stb. 12 nagy muffin készül belőle. Süsd 350 fokon 20 percig.
MOGYORÓS/DIÓS: 125 gr margarin, 150 gr cukor, 1 cs. van. cukor, 2 tojás, 150 gr liszt, 2 mokkáskanál sütőpor, kb. 1 dl tej, 100 gr darált mogyoró/dió, 50 gr apróra vágott csoki. A többi ua. mint amit a lányok leírtak. GYÜMÖLCSÖS: Tészta ua. , de mogyoró helyett 450 gr gyümölcsöt keverj bele. Még nem próbáltam a receptet, szóval légy óvatos, és írj, hogy hogyan sikerült! Üdv, Vera
Fahéjas muffin
Hozzávalók 12 darabhoz:
12,5 dkg vaj
3 savanykás alma
12,5 dkg cukor
25 dkg liszt
fél csomag sütőpor
2 teáskanál őrölt fahéj
2 tojás
fél dl tej
Előkészítés: A vajat megolvasztjuk, és kikenjük vele a muffinformát. A maradék vajat hagyjuk kihűlni. Az almát meghámozzuk, húsát apró kockákra vágjuk.
Elkészítés: Összekeverjük a cukrot a liszttel, a sütőporral, 1 teáskanál fahéjjal, egy csipet sóval, és végül az almát is beledolgozzuk. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a vajat és a tejet. Kanalanként a lisztes-almás keverékbe dolgozzuk úgy, hogy ne túl folyékony masszát kapjunk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A masszát a muffinformába szedjük, és a sütő középső rácsán kb. 30-35 percig sütjük. A maradék fahéjjal megszórva kínáljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
Csokis muffin
Hozzávalók 12 darabhoz:
10 dkg csokoládé
10 dkg vaj+a formához
2 tojás
5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg szilva
25 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
5 dkg zabpehely
5 dkg vágott mogyoró
A mázhoz:
10 dkg porcukor
1 tojásfehérje
2-3 csepp piros ételfesték
tortadara
Előkészítés: A csokoládét összetördeljük, és a vajjal kis fazékban felolvasztjuk, hagyjuk kihűlni. A muffin sütőformát kivajazzuk.
Elkészítés: A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a csokoládét. A szilvát megmossuk, húsát apró darabokra vágjuk. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a zabpehellyel, és mogyoróval. A szilvával együtt a csokoládés masszába dolgozzuk. A formába töltjük, és a sütőben kb. 20 percig sütjük. A süteményt 5 percig a formában pihenni hagyjuk, kiborítjuk, és kihűtjük. A porcukrot összekeverjük a tojásfehérjével, néhány csepp ételfestéket cseppentünk bele, és a mázt a muffinokra öntjük. Megszórjuk tortadarával, és hagyjuk megszáradni.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 darab: 348 kcal
bucóka 2002-05-22 22:13
Drága Bogie, udas és saturn. Thank you! Biztos ki fogom próbálni! Az eredményről majd idővel beszámolok a sütő-főző rovatban. Jó?
válasz erre >>
Bogie 2002-05-22 01:20
Bucoka meg annyit, ahol azt latod , hogy "cup" az cseszet jelent magyarul. Latod maris mennyi jo receptet kaptal :-)))))))
Előzmény: bucóka válasz erre >>
saturn 2002-05-22 01:12
Szia bucoka! En ugyan nem Kanadaban elek, hanem az USA-ban, de termeszetesen itt is nagyon sokfele muffin van, egyik finomabb, mint a masik. Nem tudom, szereted-e a kokuszos dolgokat, de nekem ez a kedvencem. Coco au Miel, azaz Coconut-honey muffin. . . . Hozzavalok: 1 1/4 cups/ 310 ml tej, l 1/4 evokanal mez, 3 cups/230 g kokusz reszelek, 1/2 cup/125 g cukor, 1/2 cup/70 g liszt, 2 evokanal sutopor, 2 db nagy felvert tojas. Eloszor a tejet es a mezet felforralod egy kis edenyben, felreteszed. Egy nagy talban osszekevered a kokuszt, lisztet, sutoport. Utana hozzaadod a tejet-mezet, es jol osszekevered. Majd a felvert tojasokat, jol osszedolgozod. Folyekony masszat fogsz kapni. Beleoltod a muffin suto formaiba 2/3 reszig (nem tele!), kb 30 percig sutod, amig aranybarna lesz. A suto hofoka: 400 F/200 C. Hagyod kihulni, es hm. . . . . jo etvegyat! Nalunk lehet kapni un. sutopapirt muffin sutobe, de nem feltetlenul szukseges, nekem anelkul is siman "kijon belole". Remelem tudod hasznalni ezt a receptet. Biztos vagyok benne, hogy masok is fognak irni egyeb fajtakat.
Előzmény: bucóka válasz erre >>
udas 2002-05-22 01:10
Szija Bucóka! Izlésed tökéletes!:) Annyit elárulnék, hogy még soha nem próbáltam, viszont a férjecském havonta 4x5-ször pikpakk megcsinálja. . . Az ő receptjével villongok::)) Hozzávalók: 30dkg liszt, 12, 5dkg vaj, 2db tojás, 7, 5dkg cukor 1 citrom, 2 teáskanál sütőpor, 1/8 l tej. + mi mazsolával, hikori vagy sima dióval szeretjük. Akármit tehetsz bele. Egyszerűbb kiszedni a kész sütit, ha teszel alá olyan kis harmonika oldalú sütőpapirt. . Remélem lehet kicsit otthon kapni. Turmixszal jó sokáig kavargáljad, akkor jó omlós lesz. :)) Irj, ha sikerült, akkor is, ha esetleg nem. :)) Megkérdem Behét, hogy milyen hőfokon és meddig süti (tök röhej, de tényleg ő itt a főszaki), csak sajna még nem ért haza. . . Sietek, remélem úgyis alszol ilyen tájt. . .
Előzmény: bucóka válasz erre >>
Bogie 2002-05-22 01:03
"Egyszeru muffins" 3 ek cukor, 3 ek olvasztott vaj, 2 tojas, 1 csesze tej, 2 csesze liszt, 3 teaskanal sutopor, pici so. Az olvasztott vajat elkevered a cukorral, majd a tojasokkal es beleszitalod a sutoporral, soval elkevert lisztet, kozben a tejet is hozza adagolod. A muffin "kosarkaidat" kivajazod es 2/3 reszig megtoltod oket a tesztaval. 20-25 percig sutod 180-190 C fokon a sutoben. Ez az alapja sokfele muffinnek, a kesz tesztaba belekavarhatsz aprora vagott gyumolcsot vagy apro csoki darabkakat(chips), adhatsz hozza egy csesze kokuszreszelket akkor kokuszos lesz, szoval varialhatod. A barna muffins azok reszben vagy egeszben barna lisztbol keszulnek. Kedveljuk a zabpelyheset is, ha akarod azt is megirom majd, de gondolom fognak itt neked irni masok is sok jo receptet. Jo etvagyat nektek bucoka :-))))
Csokis muffin
Hozzávalók 12 darabhoz:
10 dkg csokoládé
10 dkg vaj+a formához
2 tojás
5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg szilva
25 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
5 dkg zabpehely
5 dkg vágott mogyoró
A mázhoz:
10 dkg porcukor
1 tojásfehérje
2-3 csepp piros ételfesték
tortadara
Előkészítés: A csokoládét összetördeljük, és a vajjal kis fazékban felolvasztjuk, hagyjuk kihűlni. A muffin sütőformát kivajazzuk.
Elkészítés: A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a csokoládét. A szilvát megmossuk, húsát apró darabokra vágjuk. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a zabpehellyel, és mogyoróval. A szilvával együtt a csokoládés masszába dolgozzuk. A formába töltjük, és a sütőben kb. 20 percig sütjük. A süteményt 5 percig a formában pihenni hagyjuk, kiborítjuk, és kihűtjük. A porcukrot összekeverjük a tojásfehérjével, néhány csepp ételfestéket cseppentünk bele, és a mázt a muffinokra öntjük. Megszórjuk tortadarával, és hagyjuk megszáradni.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 darab: 348 kcal
Muffin
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg liszt
2 evőkanál zabpehely
1 zacskó sütőpor
20 dkg friss áfonya
2 tojás
12 dkg barnacukor
10 dkg olvasztott vaj
2 dl tejföl
1/2 dl tej
Előkészítés: A lisztet, a zabpelyhet és a sütőport egy tálban összekeverjük. Az áfonyát megmossuk, majd lecsöpögtetjük.
Elkészítés: A tojásokat a robotgép keverőtáljába ütjük, hozzáadjuk a cukrot, a vajat, a tejfölt és a tejet. Ezután a keverőkarokkal habosra keverjük. A lisztes keveréket hozzáadjuk, és a tésztát simára kidolgozzuk, majd a keverőtálban 15 percig pihentetjük. A muffin sütőformát nagy minyonpapírokkal kibéleljük. A formákat a tésztával kétharmadig töltjük. Áfonyaszemeket nyomunk bele. A sütőben közepes lángon tűpróbáig sütjük.
CSOKIS MUFFIN
A muffin az amerikai és ausztrál gyerekek kedvence. Meg az anyukájuké: ugyanis mivel picik ezek a sütik, hamar megsülnek. És mosogatni sem kell, mert a Vasedényekben vagy hiper-szuper közértekben, ahol a 12 kis mélyedéssel rendelkezo muffintepsit árulják, lehet venni beleillo eldobható papírkapszlit is.
Hozzávalók:
10 deka étcsoki
10 deka vaj
2 tojás
15 deka cukor
10 deka narancsdzsem
3 evokanál friss narancslé
1/2 teáskanál
15 deka liszt
Ha frissiben készítem, akkor mielott elkezdeném összekeverni a muffintésztát, elomelegítem a sütot 175 C-ra (gázsüton ez a 4-es fokozat). De ha csak másnap reggel sütöm az elozo nap összekevert tésztájú sütiket, akkor is figyelek rá, hogy legyen elég ideje bemelegednie a sütonek.
A tésztájához eloször megolvasztom gozön az apróra tört étcsokit meg a kockára vágott vajat. Aztán amikor már lágy a csokis vaj, akkor leveszem a gozrol, hogy langyosra hulhessen.
Elektromos kézi habverovel habosra keverem a tojásokat a cukorral, majd fakanálra váltok és ezzel keverem bele a tésztába a narancsdzsemet, az átszurt narancslevet meg a langyos, vajas csokit. A lisztet összeszitálom a sütoporral és gyors mozdulatokkal hozzákeverem a tésztához.
Vagy iziben belekanalazom az összekevert muffinmasszát a papírkapszlikkal kibélelt muffintepsibe, vagy lefolpackozott dobozban hagyom éjszakázni a hutoben. Az elomelegített sütoben úgy 25 perc alatt sülnek illatozóan finomra a csokis muffinok. Puha vajjal, dzsemmel szokták oket megkenni és jóízu perceket köszönhetik nekik.
12 muffin lesz belole.
--------------------------------------------------------------------------------
DÉLNYUGATI KEKSZ MUFFIN
HOZZÁVALÓK:
2 1/2 csésze liszt
1/4 csésze cukor
1 1/2 evőkanál sütőpor
3/4 csésze hideg vaj vagy margarin
1 csésze hideg tej
ELKÉSZÍTÉS:
Melegítsd elő a sütőt 400 fokra(?). Kenj ki egy 12-es muffin tepsit. Egy tálban keverd
össze a lisztet, cukrot és a sütőport. Adj hozzá vajat, amíg az anyag morzsa-szerű
nem lesz. Keverd fel tejben amíg a lisztes anyag is nedvessé nem válik. Kanalazd
bele a muffin-csészébe. Süsd 20 percig, vagy ameddig arany barna nem lesz.
CSOKOLÁDÉ DARABOS MUFFIN
HOZZÁVALÓK:
1 tojás
2 evőkanál növényi olaj
490 g író sütő mix
65 g cukor
160 ml tej
1 teáskanál vanília
130 g csokoládé darabkák
ELKÉSZÍTÉS:
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Béleld ki a muffin-tepsit sütőkosárkákkal. Verd fel a
tojást egy tálban. Keverd bele a maradék hozzávalót, anélkül, hogy túlkevernéd.
Oszd el egyenlően a tésztát a sütőkosárkákban. Süsd 15-18 percet vagy amíg
aranybarna nem lesz.
12 személyre szól!
KAKAÓ MUFFIN
HOZZÁVALÓK:
220 g liszt
150 g cukor
43 g kakaópor
2 evőkanál sütőpor
1/2 teáskanál só
1/4 teáskanál sütő szóda (szódabikarbóna?)
240 ml szobahőmérsékletű tej
110 g sótlan, olvasztott, lehűtött vaj
1 tojás, enyhén felverve
1 teáskanál vanília
59 ml málnabefőtt
ELKÉSZÍTÉS:
Melegítsd elő a sütőt 190°C-ra. Kenj ki egy 12-es muffin-tepsit. Keverd össze az első
6 összetevőt egy tálban és tedd félre. Keverd össze a tejet, vajat, tojást és vaníliát
egy másik tálban és keverd ki alaposan. Készíts egy mélyedést a száraz hozzávalók
közepén. Keverd a tej és tojás keveréket a száraz összetevőkhöz, amíg sima nem
lesz. Kanalazd a tésztát az előkészített muffin-tepsibe. Süsd 20-25 percig vagy amíg
ráragad a tészta a pálcára. Hűtsd a muffinokat a tepsiben egy vasrácson 5 percig,
mielőtt kiborítod őket. Tálald málnaszörppel!
8 személyre szól!
ZABPELYHES MAZSOLÁS MUFFIN
HOZZÁVALÓK:
85 g sótlan, lágy vaj
110 g barna cukor
4 tojás fehérje
1 teáskanál vanília
120 g gyors zabpehely
160 g liszt
1-1/2 teáskanál fahéj
1 teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
240 ml almaszósz
2 evőkanál víz
150 g mazsola
ELKÉSZÍTÉS:
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Vajazz ki 2 muffin-csészét személyenként és tedd
félre. Habverővel keverd ki a vajat és a barna cukrot egy keverőtálban. Keverd ki a
tojásfehérjéket és a vaníliát alaposan. Keverd hozzá a maradék összetevőket a
mazsola kivételével, amíg meg nem nedvesedik. Tedd a mazsolát lobogó vízbe.
Kanalazd a tésztát a muffin-tepsibe. Süsd 20-25 percig vagy amíg a tészta ráragad a
pálcára. Hűtsd öt percet a tepsiben.
6 személyre!
FEKETE RIBIZLI MUFFIN
HOZZÁVALÓK:
250 g liszt
1 evőkanál (13 g) sütőpor
1/2 teáskanál só
100 g cukor
1 tojás, enyhén felverve
120 ml zsírmentes tej
55 g sótlan, olvasztott vaj
120 g fagyasztott fekete ribizli, részben kiolvasztva
ELKÉSZÍTÉS:
Melegítsd elő a sütőt 190°C-ra. Vajazz ki egy 12-es muffin-tepsit vagy béleld ki
sütőkosárkákkal. Tegyél félre 31g lisztet. Keverd össze a maradék lisztet, sütőport,
sót és cukrot egy keverőtálban. Öntsd hozzá a maradék hozzávalókat, a ribizli
kivételével, csak annyira, hogy a liszt nedves legyen. Ne keverd túl.
A tésztának darabosnak kell lennie. Szórd meg a félretett liszttel a ribizliket és
óvatosan öntsd a vajba. Töltsd meg az összes muffin-csészét 2/3-ig. Süsd 25 percig,
vagy amíg a tészta a pálcára ragad.
12 személyre!
DUPLA CSOKOLÁDÉS MUFFIN
HOZZÁVALÓK:
142 g félédes csokoládé
57 g édesítetlen csokoládé -- durván feldarabolva
1/3 csésze vaj
3/4 csésze tejföl
2/3 csésze barna cukor
1/4 csésze kukorica szirup
1 tojás -- szoba hőmérsékletű
1 1/4 teáskanál vanília
1 1/2 csésze liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
1/4 teáskanál só
142 g félédes csokoládés törmelék
ELKÉSZÍTÉS:
Melegítsd elő a sütőt 400°C-ra. Olvaszd fel az első 3 hozzávalót egy tálban, majd
egy kissé hűtsd le. Öntsd a tejfölt, cukrot, kukorica szirupot, tojást és vaníliát a
csokoládéba.
Keverd össze a lisztet, szódabikarbónát, sót egy nagy tálban. Keverj hozzá egy
csésze csokoládé törmeléket és keverd jól el, majd add hozzá a többit is.
Kanalazd ki a muffin-tepsibe. Süsd 20 percig, majd hűtsd 5 percig, mielőtt kiborítod a
tepsiből.
MUFFIN FÁNKOK
HOZZÁVALÓK:
2 1/2 evőkanál főző margarin
1/2 csésze cukor
2 tojás
1/2 teáskanál szerecsendió
6 evőkanál tej
2 csésze liszt
2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só
1/2 csésze olaj -- olvasztott
2 teáskanál fahéj
1/2 csésze cukor -- --por---
olvasztott olaj
cukor
fahéj
ELKÉSZÍTÉS:
Keverd ki nagyon simára, habosra a margarint a cukorral. Add hozzá a felveretlen
tojásokat, keverd ki alaposan. Keverd el a lisztet, sütőport, sót és szerecsen diót és
add az előbbi egyveleghez felváltva a tejjel. Öntsd a tésztát jól kikent muffin-tepsibe.
15 percig süsd 400 fokon, majd vedd ki a tepsiből. Amíg még meleg, mártsd meg
olvasztott olajban, majd forgasd meg fahéjas cukorban.
EGYSZERŰ SAJTOS MUFFIN
HOZZÁVALÓK:
3 3/4 csésze keksz mix (biscuit mix)
2 csésze (kb 223g) darabolt pikáns chedar sajt
2 evőkanál mák
1/8 teáskanál vörös bors
1 tojás -- felverve
1 1/2 csésze tej
ELKÉSZÍTÉS:
Keverd össze az első négy hozzávalót egy nagy tálban, készíts egy mélyedést a
tészte közepében. Keverd el a tejet és a tojást, add hozzá a száraz tésztához, amíg
éppen hogy nedves nem lesz. Kanalazd ki mini (1-3/4 inch) muffin-tepsibe. Süsd 20-
25 percig 350 fokon. Vedd ki azonnal a muffinokat a tepsiből és hagyd őket rácson
kihűlni.
EGYSZERŰ ANGOL MUFFIN
HOZZÁVALÓK:
1/2 csésze főzőmargarin
4 teáskanál só
2 teáskanál cukor
2 csésze forró víz
élesztő
5 csésze liszt
ELKÉSZÍTÉS:
Tedd bele a főzőmargarint, sót és cukrot egy nagy tálba. Öntsd rájuk a forró vizet és
addig keverd, amíg a margarin el nem olvad. Hagyd, hogy langyosra hűljön. Szórd
ebbe az élesztőt, keverd, hogy felolvadjon, majd keleszd/futtasd meg a tésztát. Add
hozzá a lisztet és verd fel. Nyújtsd ki egy lisztezett deszkán kb. 3/8 inch
vastagságúra. Szaggasd ki őket fánkszaggatóval. Lisztezd ki a formákat, tedd rájuk a
muffinokat majd tedd félre őket. Hagyd, hogy duplájára keljen. Serpenyőt vagy fritőzt
melegíts fel 350 fok fölé.Szórd meg kukorica liszttel. Tedd bele a muffinokat, kerek
oldalukkal lefelé a serpenyőben és süsd 7 percig. Fordítsd meg őket és süsd újabb 7
percig a másik oldalukat. Szurkáld meg villával, és pirítsd vagy szórd meg vajjal és
tedd grill sütőbe, amíg a vaj fel nem forr. A muffinokat könnyen le lehet fagyasztani.
Villával szurkáld meg őket fagyasztás előtt.
TOJÁS MENTES KUKORICA MUFFIN
HOZZÁVALÓK:
1 csésze kukorica liszt
1/2 csésze liszt
1/4 csésze cukor
1 teáskanál só
2 teáskanál sütőpor
1 csésze tej
2 evőkanál olvasztott margarin
ELKÉSZÍTÉS:
Szitáld és keverd össze a száraz hozzávalókat. Add hozzá a tejet és a margarint.
Öntsd kivajazott muffin-tepsibe és süsd 30 percig.
DUPLA CSOKOLÁDÉS, MAZSOLÁS MUFFIN
HOZZÁVALÓK:
2 csésze zabos liszt
1 evőkanál sütőpor
1/4 csésze kakaó
1/3 csésze barna cukor
1/2 csésze darabolt mazsola
60g csokoládé törmelék
60g olvasztott vaj vagy margarin
3/4 csésze tej
2 tojás, enyhén felverve
ELKÉSZÍTÉS:
1. Keverd össze az első 6 hozzávalót. Keverd el a vajat, tejet és a tojásokat.
2. Kanalazd ki a tésztát kivajazott muffin-tepsibe.
3. Süsd meg őket 190 fokon 18 percig, vagy amíg meg nem sülnek.
MUFFIN ALAP-RECEPT
HOZZÁVALÓK:
2 csésze liszt
1/4 csésze cukor
3 teáskanál sütőpor
1/4 csésze margarin
1 tojás
1 csésze tej
ELKÉSZÍTÉS:
Keverd el az összetevőket, add hozzá a kedvenc gyümölcseidet, csokoládé
törmeléket, stb. 12 nagy muffin készül belőle. Süsd 350 fokon 20 percig.
HÍRES ALMÁS MUFFIN
HOZZÁVALÓK:
1/2 csésze vaj, szobahőmérsékletű
1/2 csésze barna cukor
3/4 csésze kristálycukor
2 tojás
21/4 csésze író
4 csésze liszt
3 evőkanál őrölt fahéj
1 evőkanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál só
2 csésze hámozott alma, 1,5 cm vastagságúra szeletelve (2-3 közepes alma)
Barna cukor a muffinok tetejére
ELKÉSZÍTÉS:
Fakanállal keverd habosra a vajat a cukrokkal. Add hozzá a tojást és keverd tovább
habosra. Keverd bele az íróba.
Add hozzá a lisztet, fahéjat, szódabikarbónát és a sót. Keverd, amíg teljesen sima
nem lesz, de ne keverd túl. Tedd hozzá az almákat. (A tészta vastagabb lesz, mint a
tipikus muffin tészta.)
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Vajazz ki egy felül kb. 7,5 cm, alul kb. 5 cm széles,
muffin tepsit (jumbo méret). Kanalazd ki a tésztát a tepsibe, töltsd meg őket teljesen.
A muffinok tetejét borítsd be barna cukorral.
Süsd őket az előmelegített sütőben 20-25 percig, vagy amíg teljesen át nem sülnek.
12 muffin lesz belőle.
SONKÁS SAJOS MUFFIN
HOZZÁVALÓK:
1 3/4 csésze liszt
1/3 csésze rozsliszt
2 teáskanál sütőpor
1/4 teáskanál só
1 evőkanál barnacukor
1/3 csésze főtt sonka - apróra darabolva
1/2 csésze svájci sajt - morzsolt
1 nagy tojás - enyhén felverve
1 csésze tej
1/4 csésze olaj
3/4 teáskanál fűszeres barna mustár
1/2 teáskanál Worcestershire szósz
3 csepp csípős szósz
ELKÉSZÍTÉS:
Keverd össze az első 5 összetevőt egy nagy tálban, keverd bele a sonkát és a sajtot.
Készíts egy mélyedést a tészta közepére. Keverd össze a tojást és a következő 5
hozzávalót, add hozzá a száraz összetevőkhöz, csak addig keverd, amíg
átnedvesedik.
Kanalazd ki előre kivajazott muffin tepsibe, melyet 2/3-ig tölts csak meg. 200 fokon
22-25 percig süsd. Ha elkészült, azonnal vedd ki a tepsiből.
Mennyiség: 1 tucat.
GOUDA MUFFIN
HOZZÁVALÓK:
2 csésze liszt (500mL)
1/2 csésze cukor (125mL)
1 evőkanál sütőpor (15mL)
1 teáskanál só (5mL)
1/2 teáskanál szódabikarbóna (2mL)
1 1/2 csésze Gouda sajt, morzsolt (375mL)
1 csésze natúr joghurt (250mL)
1/4 csésze vaj, olvasztott (50mL)
2 tojás, felverve
ELKÉSZÍTÉS:
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, cukrot, sütőport, sót és a szódabikarbónát,
keverd bele a sajtot is.
Egy kis tálban alaposan keverd össze a joghurtot, vajat és a tojásokat.
Öntsd ki a tésztát egyenletesen 12 nagy, kivajazott muffin-tepsibe (edénybe).
Süsd 200 fokon 18-20 percig.
SAJTOS MUFFIN
HOZZÁVALÓK:
1 3/4 csésze liszt
1 evőkanál sütőpor
1/2 teáskanál só
2 evőkanál cukor
3/4 csésze Cheddar sajt, szárított, reszelt
1 tojás
1 csésze tej(föl)
1/4 csésze margarin, olvasztott
ELKÉSZÍTÉS:
Keverd össze a lisztet, sütőport, sót és a cukrot egy nagy tálban. Add hozzá a sajtot
és keverd ki jól. A keverék közepébe készíts egy mélyedést. Keverd össze a tojást,
tejet, margarint és add a keveréket a száraz hozzávalókhoz, csak addig keverd, amíg
épp hogy megnedvesedik és nem marad liszt szárazon.
Kivajazott muffin-tepsibe kanalazd ki a tésztát, 2/3-ig megtöltve az edénykéket.
200 fokon 20-25 percig süsd, vagy amíg világos barna nem lesz. Melegen tálald.
PARMEZÁNOS MUFFIN
HOZZÁVALÓK:
2 csésze fehérítetlen liszt
1 evőkanál cukor
1 1/2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál morzsolt zsálya levél
1/2 csésze felaprított friss petrezselyem
1/4 csésze reszelt parmezán sajt
1 1/4 csésze vaj/savanyú tej
1/4 csésze vaj/margarin, olvasztott
1 nagy tojás
ELKÉSZÍTÉS:
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Vajazz ki egy 12-es muffin tepsit vagy béleld ki
sütőkosárkákkal.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, cukrot, sütőport, szódabikarbónát, zsályát,
petrezselymet és a sajtot, keverd ki jól.
Add hozzá a vajat/savanyú tejet, margarint és a tojást, keverd addig, amíg a száraz
összetevők megnedvesednek.
Az előkészített muffin tepsit töltsd meg 2/3-ig. Süsd 200 fokon 15-20 percig, vagy
amíg a pálcára ráragad a tészta.
Melegen tálald.
SAJTOS SONKÁS MUFFIN
HOZZÁVALÓK:
1 csésze tej
2 felvert tojás
2 evőkanál cukor
1/3 csésze vaj, olvasztott
3 teáskanál sütőpor
1 1/2 csésze liszt
1 1/2 csésze főtt rizs
1/4 csésze darabolt sonka
1 csésze jarlsberg sajt, reszelt
ELKÉSZÍTÉS:
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, készítsd elő a tepsiket.
Keverd össze a tejet, tojásokat, cukrot és a vajat. Szitáld a lisztet és a sütőport egy
tálba, keverd bele a rizst, sajtot és a sonkát. Add hozzá a nedves keveréket és épp
hogy keverd össze.
Kanalazd ki a tepsibe és süsd 30-35 percig, vagy amíg szép barna nem lesz.
Melegen, vajjal tálald.
12 muffin lesz belőle.
GOMBÁS MUFFIN
HOZZÁVALÓK:
1 3/4 csésze liszt
1 evőkanál cukor
1/4 teáskanál só
2 teáskanál sütőport
1/2 csésze reszelt cheddar sajt
3/4 csésze tej
1/3 csésze sütő olaj
1 tojás - felverve
3/4 csésze gomba - apróra vágva
1/3 csésze hagyma - apróra vágva
1/4 csésze dió - apróra vágva
1/8 teáskanál bors
1/2 teáskanál őrölt kakukkfű
1/2 teáskanál szárított petrezselyem
1/2 teáskanál só (ha kell)
1 evőkanál vaj
ELKÉSZÍTÉS:
Olvaszd fel a vajat egy serpenyőben, majd add hozzá a gombát és a hagymát. Süsd
hirtelen, amíg a hagyma meglágyul. Add hozzá a diót és a fűszereket, keverd el jól
és alacsony lángon főzd tovább még egy percig. Vedd el a tűzről és tedd félre.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, cukrot, sót, sütőport és a sajtot. Egy kisebb
tálban keverd el az olajat, tejet és a tojást alaposan. Készíts egy mélyedést a száraz
keverékbe és egyszerre öntsd bele a folyadékot. Add hozzá a gombás anyagot és
addig keverd csak, amíg a száraz összetevők meg nem nedvesednek. Ne keverd túl.
Adagold szét a muffin tepsibe, melyet előzőleg kivajaztál vagy kibéleltél
sütőkosárkákkal.
Előmelegített sütőben 200 fokon süsd 20-25 percig. Melegen tálald.
--------------------------------------------------------------------------------