babydevil Creative Commons License 2002.10.28 0 0 76
Szia andzsin!
Hát szerintem Budaörs reptere miatt már nem sokáig kell aggódnod.Elöbb-utóbb valaki meg fogja venni az egészet, mert jó helyen levö terület.
Ott tényleg elég nagy a motoros forgalom. Nálunk (Farkashegy-Budakeszi mellett) úgy lett kidolgozva a "reptér-rend", hogy hétvégén a motoros repcsik nem iskolakörözhetnek (ami sűrű fel-leszállással járna) és Budakeszi lakott területe szigorúan kerülendö terület a motoros gépeknek. A vitorlázók felhúzása: nálunk agregátor csörli fel a gépeket (egy Zil motorral, kb. 30 másoperc alatt), ezt Budakeszin nem hallják. A vitorlázógép pedig, mivelhogy nincs benne motor, egy igen csendes jószág. Nekem egy felszállás kb. ezer forintomba kerül, tehát nem egy drága mulatság. Hálistennek nekünk Budakeszivel jó a viszonyunk, nagyon sokan jönnek ki kirándulni, repülni a reptérre. És nálunk letiltást kap az akinek a repülése miatt esetleg egy budakeszi lakos kitelefonál a reptérre, mert zavarta a zaj.
Szóval ez csak jól szervezettség kérdése általában. Tudom, hogy az egész repülés dolgot nehéz megmagyarázni annak, aki "nincs benne", de tavaly a repülögépekbe vásárolt repülöbenzin árába 600 millió Ft útalap volt venne. A Magyar Repülö Szövetség (vagyis a magyar repülösport) ebben az évben 10 millió Ft (egy jobb kocsi ára) támogatást kapott. A többi pénz (590 milló) valahova máshova vándorolt, nem arra hogy korszerübb gépek legyenek beszerezve,településektöl távolibb sportrepterek legyenek létrehozva, tehát nem olyan dolgokra költődtek ami a lakosság és a sportrepülés érdekeit is szolgálná. És ez már jó pár éve igy megy. Annak ellenére, hogy itt senki-semmilyen támogatást nem kap elég sok világbajnokot, jó helyezést fel tudunk mutatni, nem úgy mint pl. a focisták- akikbe iszonyú pénz nyomnak tök feleslegesen. Európában a repülösport nagyon elterjedt. Németországban annyi sportreptér van, mint nálunk focipálya.És minden település büszke a repterére és hagyják élni egymást.Persze ott is szigorú szabályok vannak. Én például azért (többek közt) szeretek vitorlázni, mert az egész heti munka, rohangálás ... után, iszonyúan feltölt az a csönd, béke, nyugalom, ami odafenn uralkodik.És ott tényleg csak a tudásom (meg persze az idöjárás)határozza meg, hogy mennyit repülök, anélkül, hogy ezzel bárkit zavarnék. Még egy személyes élmény: amikor életem elsö távját repültem Úrhidára (60 km) és leszálltam az ottani reptérre 14 óra körül, a fél falu kijött "megcsodálni" ebéd után, és mindenkinek iszonyú sok kérdése volt és nagyon lelkesek voltak. Életemben nem éreztem még ilyen nagy "pilótának" magam, mint ott, amikor azon szörnyülködtek, hogy egy nő egy motor nélküli repülövel Pest mellöl hogy birt idáig eljönni.És kaptunk enni, inni és egy csomó jó szót, biztatást.Tudom, hogy ez neked nem jelent semmit, de nekem életem egyik legjobb napja volt.
Bocsánat, hogy nagyon hosszú és nagyon off voltam, de szerintem a vitorlázók (és azok felhúzása) abszolút nem hangos tevékenység, ezért kell egy kicsit megvédenem.
Szia: babydevil
Előzmény: andzsin (70)