Váci Creative Commons License 2002.10.24 0 0 575
Megtaláltam, ime:

Múlt héten három napos bicikli-túrán voltam az Ormánságban és környékén, természetesen "vasúti tematikával". Néhány élmény/észrevétel:
1. Kémes. Halott állomás, igen szomorú látvány. A III. osztályú HÉV-épület teljesen kiüritve, még egy ajtókilincs se található benne. Az egyetlen berendezési tárgy a bizber., az állitóemeltyűk leláncolva, lelakatolva. Harkány irányában a jelző (és előjelző!) szabad, Vajszló felé megállj. Sorompókulcsok (vagy váltókulcsok) mozdithatatlanul a berendezésben. A vakolat lepotyogva, az emeleten madarak laknak.

2. Zaláta. Talán többen tudjátok, hogy Sellyétől délfelé tovább vezetett a vasút, át a Dráván. Drávasztára-Zaláta állomásig még a 60-as években is. Onnan tovább már csak a nyomvonal van meg, biciklivel járható, a helyiek járnak is rajta pecázni. Az országúttól nem messze egy nagy, több átereszes vas-hidat rejt a bozót, tiszta rozsda, ha jól gondolom, Trianon óta rozsdásodik. Egyébként ez a felfedezés volt a legnagyobb élmény a túrán, Ti talán megértitek...

3. Kastélyosdombó. Megállóhely, szolgálat nincs, de az épület lakott. Sőt, nem is akárki lakja. Bár nem ismerem, minden elismerésem az övé. Ugyanis a kis megállóhely (gyakorlatilag forgalom nélküli) olyan rendben van tartva, épület előtt virágágyások, peron gaztalanitva és felsöpörve, stb., hogy más, élő szolgálati helyek elbújhatnak mellette. A bezárt forgalmi iroda ajtaján szövegszerkesztett lapon menetrend, civileknek is érthető formátumban, igaz, olyan apró betűkkel, hogy én is alig láttam. Ez a kis megállóhely mintául szolgálhatna az egész vasút területén!

4. Drávatamási. A kedvencem. A megálló egy szép fenyveserdő közepén található, megközelitése egy kb. 500 méter hosszú erdei úton.

5. Barcs. Végre (és nem könnyen) sikerült megtalálnom a régi Nagyatádi vonal nyomait. Az egykori "kisállomás" épülete ma is megvan, de a város teljesen benőtte. Észre sem vettem volna, ha a nagy fenyőfák nem vezetnek nyomra. Érdekes, hogy Somogy megyében (a többi megszüntetett vonal bejárásakor figyeltem meg) az állomások előtt szinte mindenhol hatalmas fenyőfák álltak. Legtöbbjük ma is megvan.

6. Vizvár. Biztos sokan ismeritek, műemlék az állomásépület. Nagyon szép, rendben is van tartva. Kár, hogy funkcionálisan ma már elavult, a falutól messze van, hiába köti össze őket egy aszfaltozott kerékpár/gyalogos út.