Nu,akkor álljon újból itt egy kis összefoglaló a mai jv. tanfolyamról!/Érdemes elolvasni vannak benne érdekes dolgok,de téllleg!/
Mint korábban már írtam ma Bodnár Péter tartotta az előadást.Róla annyit érdemes tudni,hogy Ő a mai egyik legjobb,ha nem "A" legjobb jv. Mo.-n./1általán nem mellesleg pedig hihetetlenül yo előadó-a kb. 2 órás előadás alatt végig figyelt rá mindenki,mint állat-elég érdekes dolokat mondott,és ami tán még fontosabb emészthető stílusban.Nagyon intellidsztent-hiába ,no villamosmérnök :) /
Ő az,aki magyarként,30 év után,először,idén ápr.17-én Korac Kupa döntőt/visszavágó/ vezethetett...
Először is 1 találos kérdés!
Aki megnevezi kicsiny hazánk jelenlegi 4 nemzetközi jv.-jét+az 5.-et /akinek csak meg kell újítani ilyesfajta engedélyét/,az kaphat tőlem 1 tavajy szeptemberi BKV bérlet fénymásolatot :o)
Sz'al az előadáson elhangzottak vázlatosan-pár mondatban:
-A sport finanszírozása a csőd felé közelít
-Előny-hátrány elv és ennek részletei:
->sportszerűtlen hibára nem alkalmazhatjuk
->KÖVETKEZETESSÉG!
->az egész meccsen végig ugyanúgy kell alkalmazni /az utolsó 2 percben is!/
->ha a fent leírtakat nem tudjuk megtenni,akkor inkább ne is alkalmazzuk ezt az elvet
megj.:Az Euroligában az edzők kérésére eltörölték az előny-hátrány elv alkalmazását
-Megelőző játékvezetés
-Ítéld meg a nyílvánvalót!
-Ne legyünk katolikusabbak a pápánál!
-Ne ítéljünk RIGÓKAT!/gy.k.:ne találgassunk/
-MINDEN mérkőzést komolyan kell vanni!
-Sose fordíts hátat a játékosoknak!
-Minden esetben nyugodtan és higgadtan vislkedni!
-Oltsd a tüzet,ne szítsd!
Ezenkívül szó eset még két másik dologról is,mely megérdemel pár mondatot :)
Az egyik az,hogy a liga elkezdett egy 2éves projektet,a játékvezetők felzárkoztatására,hogy legyen elég jv.,ugyanis pár éve belül szeretnék bevezetni a ffi A csoportban a 3 jv-s rendszert.
Sőt továbbmentek,ugyanis idén a tervek szerint már az elődöntő,a döntő,sőt a Magyar Kupa négyesdöntő során is a 3 jv-s szisztémát fogják alkalmazni.
Az előadó szerint a két rendszer közti különbség "Ég és Föld",persze az utóbbi javára.Az által,hogy nem 2x2 ,hanem 3x2 szempár figyeli a játékosokat a játék letisztul.
Persze kezdetben még elég sok problémát fog okozni a jv-knek az összehangoltság /ill. összehangolatlanság/ a pályán,de amint leküzdötték ezt az akadályt a rendszer a játék javára fog válni.
A másik dolog már kissé "érdekesebb".Az előadáson résztvevők megtudhatták,hogy már elég régóta játszik Mo-n egy olyan légiós,aki minden meccsen leköpi az ellenfél színesbőrű játékosát /a hallgatóság soraiból:"Alexe",mire Bodnár:"Nem Én mondtam"/
A sporik már "Külön stratégiát dolgoztak ki",de csak egyszer sikerült elkapni a tettest /Ugye,ugye:Sose fordítsunk hátat/Sz'al barátunk "Olyan szintre fejlesztette a köpés művészetét,hogy függetlenül attól,hogy merre fut bármelyik irányba tud köpni"
Na,asszem minden lényegeset&lényegtetlent leírtam :)
Ne felejtsétek a kérdést:Kik a nemzetközi jv-i Mo-nak?