Balaton2002 Creative Commons License 2002.10.21 0 0 111
Tisztelt Ügyvéd úrak/ hölgyek
Tanácsot szeretnék kérni, sajnos úgy tűnik a dolog a jövőmet nagy mértékben befolyásolja:
Én 41 éves nő vagyok, budapesti, egyedülálló és megismerkedtem egy 40 éves férfival aki budapesttől 60 km re lakik egy kertes családi házban. Mivel mindketten akarjuk, úgy döntöttünk élettársi kapcsolatra lépünk, és összeköltözünk. Én, bizonyos megfontolások miatt a páromhoz szeretnék költözni vidékre.
Ám az alábbi szituációval találtam magam szemben
Ő a 3 szobás összkomfortos 1972-ben épült családi házban nem egyedül lakik.
A házban 64 éves édesanyja, annak szellemi fogyatékos 61 éves öccse és a leendő párom lakik jelenleg. Ide költöznék be én.
A ház tulajdonjoga fele/fele arányban a párom és az ő Budapesten élő nővére nevén van.
Az Édesanyjának a házra és telekre 100% haszonélvezeti joga van bejegyezve.
A házzal, telekkel szomszédos telken egy 2 szoba összkomfortos házban a párom édesanyjának jelenlegi férje lakik, aki az asszony második férje, és akivel 10 éve kötött házasságot.
A férjnek a 3 szobás házzal szomszédos telken levő házra 100% haszonélvezeti joga van és annak a háznak és teleknek a tulajdonosa a párom édesanyja.
A párom ez év Márciusában boldogan elújságolta, hogy mivel 5 éve elvált, és most 40 éves ismét családot fog alapítani. Ekkor ő a 3 szobás (120 m2) házzal szomszédos 2 szobás házban lakott egyedül.
Ezt követően felgyorsultak az események: A mostoha apa „ügyvéd felkérésével” eljárást indított annak tisztázására, hogy milyen jogcímen is tartózkodik a párom egyedül abban a házban ahol neki 100% haszonélvezeti joga van, és ahol a párom anyja az 1/1 tulajdonos. Majd kötelezettség elmulasztása miatt, Júniusban, ügyvédileg felszólította a páromat, hogy költözzön ki az ingatlanból.
A párom ennek ez év Augusztusában tett eleget.
És beköltözött (elmondása szerint 5 év alatt harmadszor) a 3 szobás házba. Ugyanakkor a „mostoha apja” kiköltözött a 3 szobás házból, és beköltözött az ő 100% haszonélvezettel megterhelt 2 szobás kertes házba
ÁM EGYEDÜL – azaz – a párom édesanyja és annak 61 éves fogyatékos öccse változatlanul a 3 szobás házban lakik. Arra a kérdésemre, hogy miért laknak külön:-
Azt a választ kaptam, hogy a párom édesanyjának jelenlegi férje nem hajlandó a 2 szobás házban együtt élni a feleségével és annak öccsével, csak egy feltétellel, ha azok egy külön plusz egy szobát és előszobát hozzáépítenek a most 2 szobás összkomfortos (90 m2) házhoz, hogy úgymond „kényelmesen” elférjenek.
Állítólag, a párom és az anyja abban állapodtak meg, hogy mivel a hozzáépítés költsége előre láthatólag 1 millió forint, és a jelenlegi bent lakó haszonélvező 500 000 Ft tal járul hozzá a költségekhez, akkor legyen úgy hogy a párom és az anyja ketten adják együtt a további 500 000 Ft ot.
Állítólag jövő év Májusában megkezdenék az építkezést. (???) de nem találnak kivitelezőt .
Eközben a párom, ez év Augusztus óta havi 33 000 Forinttal járul hozzá a három szobás ház rezsi és fenntartási költségeihez, illetve további anyagiakért főz neki az édesanyja, de nem takarít, és nem mos rá. Az átvett összegről egyetlen egy átvételi elismervény sincs.
Ugyanakkor a párom anyja ugyanott, folyamatosan főz a férjének is, és ételhordóban a két telek között átjárva délben áthordja a főtt ételt.
Tőlem a párom azt kéri, hogy ha összeköltözünk, és én odaköltözöm, én is járuljak hozzá havi 30 000 Ft tal a „közös” kasszához(????) és a saját bevételemből fennmaradó 10 000 Ft ot ő nekem adja majd, hogy legyen 1 hónapra való zsebpénzem.

Most azt kérdezem én, hogy ilyen körülmények között jól látom-e én hogy a jövő teljesen reménytelen:
Kérdésem:
Jól látom én, hogy a 2 szomszédos ingatlant külön-külön annak haszonélvezője lakja most, azzal hogy pluszként mint tulajdonos a párom is benne lakik az ő neki 50 % ban tulajdona, de az anyja révén 100% haszonélvezeti joggal terhelt ingatlanban?
Azaz ahhoz, hogy én életvitelszerűen ott lakhassam, ahhoz az kell, hogy a haszonélvező velem bérleti szerződést kössön??
KÉRDÉSEM MÁSKÉNT
1.)Milyen feltételekkel lakhatnék én életvitelszerűen a párommal, úgy, hogy sem az ő anyja sem annak férje rajtam a jövőben semmit ne követelhessen, vagy esetleg ne indíthassanak eljárást ellenem mint rosszhiszemű jogcímnélküli lakó ellen.
2.)VAGY kérhetek én itt és most tanácsot??? AZAZ
Jól látom én, hogy egyáltalán oda se költözzek? ( Mert a józan eszem ezt súgja.)
3.)Van egyáltalán jogilag megoldás arra, hogy a párom valamelyik ingatlant a végén tulajdonosként úgy birtokolja, hogy semmilyen haszonélvező nem korlátozza a lakhatását?
4.)Van-e arra mód, hogy a „mostoha apa” jelen haszonélvezeti jogát a felesége korlátozza? (A célból, hogy beköltözhessen az 1/1 tulajdonát képező ingatlanba) Másként feltéve a kérdést,
- Megteheti e a párom anyjának férje azt, hogy arra való hivatkozással, hogy NEM FÉRNEK EL hárman a 2 szobás, összkomfortos házban (ő a felesége és annak fogyatékos öccse?) megtagadja a feleségének és annak öccsének a beköltözését, és olyan feltételhez köti, hogy építsenek egy plusz szobát és előszobát a házhoz 1 millióért, és akkor majd beköltözhetnek? Ezt megteheti? Ez jogszerű?
5.)HA esetleg a párom anyja elválik a férjétől, a válás során kérheti-e a bíróságtól, hogy az rendelje el a férj haszonélvezeti jogának megváltását, rendeljen ki szakértőt és állapítsa meg annak értékét, mivel ő a feleség szeretne elválni és szeretné kifizetni a haszonélvezőt, majd birtokba venni az épületet.
(Ezzel úgymond megtisztulna a ház- és telek tulajdonjoga, és nem lenne rajta haszonélvező.)
6.)Egyáltalán igaz-e az az állítás,
hogy olyan indokkal, hogy nem férnek el, a férj, mint haszonélvező megtagadhatja a feleségétől, az 1/1 tulajdonostól azt, hogy az beköltözzön az ingatlanba?
7.)Köteles-e a párom hozzájárulni anyagilag a hozzáépítéshez, ha sem tulajdon- sem haszonélvezeti joga nincs az ingatlanon.
8.)Nem lenne-e a párom szemszögéből üdvös, ha ilyen ügymenet mellett átvételi elismervényt kérne a pénzről, amit az anyjának havonta átad?
Sajnos olyan zavaros az egész ügy nekem, hogy csak így sikerült összefoglalnom.
Megértését előre is köszönöm és várom mielőbbi szíves válaszát.
Üdvözlettel: Szaniszló 1055 Budapest Balaton u. 18.
E mail: szaniszlo@mailbox.hu