Szia genetta, nem akarom megoldani a problemaidat (van nekem enyem gyerek :) ) de erdekes hogy az otthonlevo Kapi "mintagyerek", ahogy irod. En persze nem tudok semmit rolatok, a szokasaitokrol es a koztetek levo dinamikakrol de neked erdemes lenne elgondolkodni, mi valtozott ma, hogy a gyerek maskeppen viselkedik.
Gyermekeink kozlekedesi szokasai meglepoen egyezoek :). En anno (mostmar nagyobb) megkerdeztem, jon-e egyedul vagy viszem (babakocsi). Elmondta mit akar es ha tartotta magat az oneros menethez akkor mentunk. De altalaban kocsiban vegzodott :). Ha pedig tenyleg oda kellett ernem valahova vagy csak utaltam hogy egy szakaszon a forgalmas ut buzet szivjuk mert minden csatornafedelet meg kell vizsgalni, akkor a parkig (vagy ahova mentunk) babakocsi (igen, a tobb mint 3 eves 15 kilos meteres laklit is beleraktam, meg be is szijaztam), ott pedig boklasszon amennyit akar, onnantol o diktalta az iramot. Szoval amikor muszaj akkor megmondom hogy ez van/lesz es azt be is tartom. Nalunk hisztik igazan meg nem voltak, talan most lesznek, nem tudom, a korabbi irasok igen biztatoak eziranyban. Es mostanaban sirosabb az igaz, de sikitos foldonhempergesig meg nem jutottunk.
En inkabb a magyazarasban hiszek. Picibaba koratol mindent elmagyarazok neki, mit miert csinalok, mi tortenik stb. Es van valasztasi lehetosege, persze nem ugy kerdezve hogy mit kersz vacsorara! :) A kerdes az, pizzat vagy tesztat, krumlplipuret vagy rizst stb. Es akkor valasztott is de megsem kell a holdat lehoznom. Vagy valaszthat hogy ket kekszet kap es melyiket eszi meg elobb. Ez is valasztas. Vagy hogy csokit ker vagy fagyit, mert nyalokat nem kap. Nekem is vannak elveim. :) Es nem azt kerdezem meg mit akar felvenni (bar ez nalunk sosem volt gond) hanem hogy a keket vagy a pirosat. Es nem azt hogy melyik cipojet, mert hiaba imadja a hotaposot, augusztusban nem praktikus :) hanem hogy a csikos szandalt vagy a teniszcipot. Es melyik jatszora menjunk, nekem ez vegulis midegy. Es hogy furdes elott vagy utan akar fogat mosni, furodni akar vagy zuhanyozni, hintazni elobb vagy csuszdazni. A hazamenetel (vagy barmilyen szeretett es nehezen abbahagyhato idotoltes vege) elott 10 perccel szolok neki hogy nemsokara megyunk, meg van 10 perce (amirol neki ugye fogalma sincs mennyi) aztan 5 perc mulva szolok hogy 5 perc, aztan 3 perc mulva hogy mostmar csak egy csuszasra vagy egy hintazasra maradt ido. Valaszthat. Utana altalaban szo nelkul elfogadja hogy megyunk. Azt hiszem ha hirtelen kirangatnam, annak nem orulne. Es elmondom azt is mi lesz ezutan, megyunk haza fozni, mit fozunk (ehhez mit kell vasarolni), o mit fog segiteni (pl. a szemetbe dobalja ki egyenkent a krumplihejat, de neki ez teljes erteku feladat!) mi lesz delutan, mikor jovunk megint a jatszora stb. Na ennyi jutott eszembe ugy hirtelen. :)