TE_O: Köszönöm a dícséretet, nőtt tőle a májam! :))
A 3017 kidolgozása ránézésre nem igen különbözik a régi Venus ill. Landeron szerkezeteimtől, és az óra kiváló külső-belső állapota arra utal, hogy az oroszok az anyagminőségen sem takarékoskodtak. Az eredeti Venus 175 amúgy 17 köves volt, és a plusz két követ az oroszok a kronográf másodperc és percgyűjtőjének felső (az eredetiben sima réz) csapágyába tették. Érdekes, hogy a régi, 17 köves svájci kronókon elő is fordul ezeken az általában nem kőcsapágyazott helyeken kopás, nyilvánvalóan nem a kronográf állandó, vagy legalábbis nagyon gyakori használatára gondoltak, hanem köznapi embereknek szánták az órákat. A katonai kivitelek erősebbek, tartósabbak, és ezek a 3017-es Poljotok eleinte biztos, hogy mindenekelőtt katonai célokra készültek, és emellett feltűnően jól leolvashatóak-kezelhetőek. Alighanem számoltak a kronó gyakori használatával, és feljavították a csapágyazást. Ez az órának alighanem csak használt!
- Az Universal a Tangóról származik. Érdekes, hogy hibásként adták (állandóan megállt), de az összes baja az volt, hogy az olaj a csapágyakban már leginkább Micimackó mézescsuprához hasonlatos állagú valami volt, de egy generális szétszedés-olajzás gyönyörűen rendbetette (amúgy ritka, hogy ilyen szép állapotú órába botoljak).
- A GP kilincskerekeinek csapágyait lehet-kell kenni, de magát a kilincsköveket isten ments! Akár működésképtelen is lehet tőle az automatika, mert meg fog csúszni! (Persze nem megy tönkre, de lehet vinni nagytakarításra.)
- Aranyozott Rolexet én is csak nagyon régit láttam (de már az is acéltokban volt).
SZAPPAN: Szerintem is hordd nyugodtan azt a Breitlinget! Ha nem hordod, minek van?
ORAGYUJTEMENY