Milyen érzés lehet kötél nélkül ugrani, ha kötéllel már kellemes az elrugaszkodás után?
(Remélem nem számít offolásnak, de engem ebből a hozzászólásból egyedül a 'bevallom férfiasan' mondatrész ragadott meg, de az nagyon, teljesen hatalmába kerített, sőt tulképpen tegnap óta gondolkodom rajta. Lehet, hogy el kellene hallgassam a töprengésem, hiszen nem ebbe a topikba való.
Megpróbáltam felfejteni ennek a szólásmondásnak a hinterlandját, hiszen csak-csak van valami tartalma, nem olyasmi, mint a 'hogy szavamat ne felejtsem', 'szó, ami szó' stb.
- lehet, hogy a nők nem vallanak be dolgokat, a bevalláshoz férfiasság kell?
- a nők is bevallanak dolgokat, de nem annyira erősen, markánsan, nem olyan kerekperecszerűen, hanem csak szelíden, mint a dadogós őzgidák, esetleg hímezve-hámozva?
- mi lehet a különbség a férfias bevallás és a nőies bevallás között (ha feltételezzük, hogy a nők is bevallanak)? az igazságtartalmuk azonos, csak a tálalás más, vagy másfajta igazságszegfragmentumokat emelnek ki, logikai összetevőket tolnak előtérbe, mások a hangsúlyok a bevallás során?
- esetleg a férfiak képesek az igazságot a maga totalitásában bevallani, míg a nők csak a részigazságok bevallásáig képesek (akarnak?) eljutni?
- a férfiak terjesztették el, hogy megtévesszék a nőket, mintha ők tényleg bevallanának?
Felettébb bonyolult kérdés. Nemhogy a megoldáshoz, de még a kérdés helyes megfogalmazásáig sem jutottam el. Mindenesetre még soha nem találkoztam nővel, aki ezt rebegte volna: „bevallom nőiesen, hogy...")