Pár perce az alábbi levelet juttattam el a Nemzeti Sport szerkesztőségébe a Videoton-ETO meccs kapcsán:
Tisztelt Szerkesztőség!
A szombati fehérvári eseményekkel kapcsolatban megjelent cikkre szeretnék reagálni pár mondatban.
Barátaimmal kb 15 perccel a meccs kezdete előtt értünk a stadionhoz, ahonnan számos rendőrautó távozott szirénázva. Mi rögtön elfoglaltuk helyünket a vendégszektorban, üdvözöltük a vidéki meccseken megszokott győri arcokat, köztük családokat is. Úgy 5 perccel a meccs kezdete előtt ért(ek) a győri szurkolói csoport(ok) a szektorba, ahol egyből a Videotont és Fehérvárt mocskoló rigmusokat kezdtek énekelni(?). Abban biztos voltam, hogy történt már előtte valami a stadionhoz vezető úton, de ez akkor is érthetetlen és elfogathatatlan volt, mert a stadion hazai szektoraiban is szinte kizárólag békés, csak a meccsre váró és kíváncsi fehérváriak voltak, akikkel bármikor jó hangulatban el lehet beszélgetni akár Győrben, akár Fehérváron, nyíltan vállalva szurkolói hovatartozásunkat.
A meccs viszonylag békében csordogált, bevallom jóval több mocskolódást hallottam győri szájból, mint fehérváriból, bár ennek az is lehet az oka, hogy a fehérvári keménymag a túlsó karéjban foglalt helyet és nem is igazán a bekiabálásokra figyeltem. Úgy a 30. perc tájékán szép lassan néhány fehérvári ultrás(?) megjelent a stadion G szektorának jobb oldalán (a G szektor a hazaiak által elfoglalható szélső szektor, amit egy üresen hagyott szektor választ el a vendégszektortól, annak jobb oldala pedig a vendégszektorhoz legközelebbi, a hazaiak által "legálisan" elfoglalható hely), és kezdtek odamondogatni a győrieknek. A mieinknek(?) persze több se kellett, ment a mutogatás, odamondogatás, ekkor már senki sem a meccset figyelte, hanem arra, hogy vajon mi lesz ebből. Mivel legfelül álltam, ráadásul a vendégszektor forróbb talajú bal oldalán, láttam, hogy több győri is odament mutogatni, kiabálni a vendégszektort a semleges szektortól elválasztó kapuhoz.
Az igazi ijedtséget az okozta, amikor a már tömegesen odaérkező fehérváriak egy-két rendező félrelökése után elkezdték rángatni a fenti kaput, ami aztán rövid ellenállás után (de még mindig határozottabb volt, mint a rendezők) megadta magát, kinyílt.
Ami ezután történt, azt már mindenki ismeri, a korrektebb hazaiak megkeresték a magukhoz való párt, a kevésbé korrektek vagy csak lassúbbak elkezdték puhítani azt, akit értek.
Én ekkor viszonylag hamar leértem a stadionon kívül várakozó rendőrökhöz, akiktől segítséget kértem, de ők azt parancs hiányára, illetve a stadion magánterület jellegére hivatkozva megtagadták. Úgy 3-4 percbe tellett, mire aztán bevonultak a szektorba és sikerült szétválasztani a feleket.
A történésekkel kapcsolatban nem sok olyan szereplőt tudok felsorolni, aki ne hibázott volna valamiben, amik miatt ez idáig fajulhatott.
1. Hibázott a rendező klub, hogy nem biztosította a vendégszurkolók megfelelő védelmét. Különösen egy átépítés alatt álló stadion esetében, főleg egy ősi rivális ellen nem szabad spórolni a rendezői létszámon, illetve a rendőrök jelenlétén. Hibázott abban is, hogy a szektort a pályától elválasztó menekülőkapu nem volt nyitva, így a szombatinál határozottabb támadás esetén még a kerítés is plussz veszélyforrást jelentett volna, illetve veretésre kárhoztat mindenkit, aki a szektorban tartózkodik és egy vészkijárattól azt várja, hogy vész esetén kijárat.
2. Hibázott a győri klub, hogy nem kérte számon előre a rendező klubtól a saját szurkolóinak biztonságát, illetve nem segítette a rendező klubot. (Ez nem tudom, hogy megy a gyakorlatban, erre milyen előírások vonatkoznak, de valamit biztos lehetett volna tenni, lévén korábban rendszeresen győri rendezők voltak vidéki meccseken körülöttünk, mint ahogy voltak ferencvárosiak szombaton a Megyeri úton is.)
3. Hibázott a rendőrség, amiért nem figyelt oda a stadionból kiszűrődő, sokat sejtető zajokra és nem lépett közbe időben.
4. De legfőképpen a két keménymag hibázott abban, hogy a vitájukat(?), háborújukat(?) behozták a stadionon belülre, veszélybe sodorva egy-kétszáz, kizárólag a meccsre kíváncsi szurkolót, köztük gyerekeket, lányokat, asszonyokat.
Én nem tudok és nem is szeretnék különbséget tenni a csöndes győrieket ütlegelő fehérváriak "vitézek", illetve az őket felhergelő, majd a csatát egy az egyben viszonylag kis számban vállaló győriek között. (Tudom, sokan azt mondják, hogy jöttek volna a fehérváriak akkor is, ha nincs a provokáció, de én csak akkor tudnám kizárólag őket elítélni, ha mi tényleg rendesen – ahogy egy vendéghez illik – jelentünk volna meg a stadionban.)
Tudomásom van róla (és ezt nem most hallottam először), hogy a Videoton hazai meccsein nem az ultracsoportok tagjai az igazi hangadók, hanem olyan gyerekek, akik talán életükben nem voltak Fehérváron kívül Videoton-meccsen, ezért is ítélek el bármiféle visszavágási szándékot, amit tudom, hogy nehéz lesz megakadályozni, de ezért a fent felsorolt illetékeseknek mindent meg kell tenniük!
5. És eljutottunk az utolsó szereplőhöz, aki valamilyen szinten felelőssé tehető a történtekért. Ez pedig a csöndes "kocaszurkolók", a hangoskodóknál jóval szélesebb köre. Én eddig csak az utcán szemetelő embernek szóltam, ha leejtett valamit, ezután azonban a feleslegesen, de legfőképp nem a legjobb helyen gyalázkodó "szurkolótársamnak" is szólni fogok, hogy ennek nem akkor és nem ott van a helye és erre kérek mindenkit, aki érzi magában ugyanezt a bátorságot és elszántságot, esetleg elkeseredettséget!
Nekünk, azt hiszem, ez a maximum, amit megtehetünk, de ezt meg kell tennünk! Tudom, ezek után lehet, hogy saját szurkolótársainknak leszünk célpontjai, de nekik is meg kell érteniük, hogy nem viselkedhetnek ennyire önző módon, hogy a velük együtt más városban megjelenő, kizárólag a meccsért elutazó szurkolók szórakozását veszélyeztetve, alkalmasint tönkretéve fitogtassák erejüket!
A közeli béke reményében kívánok mindkét klubnak sok sportsikert (na jó, az ETO-nak egy picit többet)!
Üdvözlettel:
nevem
elérhetőségem