Elöljáróban annyi: biztosan írtatok már a tegnapi Olaj-Szegedről, de ezeket direkte nem olvastam egyelőre, inkább előre elkészítettem a „jelentésemet”, most kikopiztam.
Nu, tegnap szemrevételeztük Guttás Pali bácsival együtt a csapatot. Mármint Ő is szemrevételezte, meg én is - plussz még vagy 4-500 néző, akik kíváncsiak voltak a Szeged elleni Gösser Kupa mérkőzésre /messziről láttam xGabit és OlajAzIstent Bubustól, de mire odamentem volna a szünetben, addigra eltüntetek a büfé irányába .-(/. Az udvariasság úgy kívánja, no meg a várakozás fokozására szolgálandó - képzelem, mennyire várják ezt a semlegesek :-) - egyszóval, először néhány szó az ellenfélről:
A Szeged - mint tudjátok - az előző napon meglepetésre 10 fa fölött porolta el a Debrecent. Szerintem erre még Lee hiányának ismeretében is kevesen mertek volna fogadni, hiszen a Szegednek egyszem légiósa van, bár iszonyú gyors a stöpszli román, vagy jugó (A Mulic név milyen nemzetiségre utal, vajh?) irányító, nincs mellette mondjuk egy nbacsodagyerek. A Szeged-Debrecent sajnos nem láttam, de lehet, hogy Földi Sanyi munkája kezd meglátszódni a szegedieken?
Well, szerintem igen, hiszen tegnap nagyon gyors, agresszív játékot mutattak be, ráadásul a dobásaik is rendre a gyűrűben landoltak. A fiatal játékosaik nagyon bírták kondival, és önbizalmuk is van, be mertek vállalni kockázatos dolgokat - persze, mint ez ilyenkor lenni szokott, be is jött, az első negyedben szinte végig vezettek, a 10 perc multával feltámadó piros-feketék csak a negyed vége felé tudtak 1 pontos előnyhöz jutni. A továbbiakban is jó felfogásban kosárlabdáztak, hosszú távon azonban kijött a tudásbeli különbség.
…és most az Olaj. Nem volt komplett a csapat, Mérész Csabi és Vilcinszkas Sérülések miatt nem léphetett pályára, amit főleg az utóbbi miatt sajnálok, szívesen megnéztem volna az elhíresült tetkóját. Mindenesetre impozáns jelenség, csupa izom, termetre Czigler Laci. Ráadásul első látásra eléggé szimpi, egész idő alatt vigyorgott, mindenkihez volt egy-egy kedves szava.
Az Olaj mint csapat? Igen, úgy érzem, ezt a csapatot lehet szeretni! Már most sokkal jobb a csapatszellem, mint az utóbbi években bármikor, pl. a végén - amikor szóhoz jutottak a fiatalok is - a kezdő ötös egy emberként, állva drukkolt nekik a kispadnál, Orosz már a pályán szurkolt!
Már a bemelegítésnél feltűnt néhány dolog:
1. Stone-ból jó nőgyógyász lehetne, hihetetlenül hosszú ujjakkal rendelkezik, ez persze, a vele született mozgáskultúrájával kombinálva (értsd: laza és ruganyos, mint minden feka) elég jó labdával való bánásmódot eredményez.
2. Trepák Zoli sokkal jobban érzi magát, mint tavaly. Nagyon fickándozott, ugratta a többieket, látszott rajta, sokkal felszabadultabb, mint anno a Lapov-Miljkovics duó figyelő szemeitől kisérve. Raska a kezdés előtt félrehívta, emberi hangon váltott vele pár szót.
3. Raska teljes ellentéte Miljkovicsnak. Ezt persze tudtuk, de jó volt nézni, hogy senkivel nem balhézik, inkább csak kér (persze ez csak a látszat, tud Ő fegyelmezni is - Orosz Laci tudna mesélni…)
A játékunk meglepően gyors, annyira hogy a fiatalokból álló Szegedet legalább 10x simán leindítottuk, és dobáltuk a ziccereket, főleg a meccs 2. felében. 2-3 leindításnál Orosz volt a befejező (!) vagy a gólpasszt adó (!) ember (futott, mint a nyúl)!
Raskának nem egész 3 hónap alatt sikerült az, ami Gorannak egy egészen hosszú idény alatt sem - Trepit és Szaszát beépítette a csapatba. Trepi már nem ejti ki a legrafináltabb átadásokat sem a kezéből, igen jól helyezkedik, és középtávolról úgy 80% körüli mutatóval hajigál. Persze egy-egyben nem mondanám Ivkovics-tudásúnak (már soha nem lesz az) de összességében sokat fejlődött, a többi fiatallal együtt, akik ha másban nem is változtak, de legalább sokkal bátrabban, és így eredményesebben is játszanak (pl.: Cziczás).
…és most a légiósok:
Kip Stone
Már nagyon kellett egy látványosan játszó amerikai a nézőknek. Remélem, játékával képes lesz azt a maradék 3-400 embert kicsalogatni a Tiszaligetbe, akik eddig a fogcsikorgatós, brusztolós kosárlabdára nem voltak kíváncsiak, és megint csordultig telik majd meg a csarnok, mint régen.
Szóval Kip képes látványos megoldásokra. Tegnap nem volt háromemberköztbetörökbezsákolomegykézzelmintállatazutolsópillanatban, főleg látványos blokkolásaival és labdaszerzéseivel vétette észre magát. Nem jellemző rá az önzés, sőt, nem is igazán próbálkozott egyéni akcióval, inkább továbbpasszolta a jobb helyzetben lévő társnak. Hiányoltam, hogy nem próbálkozott, legalább kintről, de élesebb helyzetben biztosan fog. Összességében tetszett.
Vaisvila
Még nem tudtam memorizálni a keresztnevét, sokáig úgy is volt, hogy nem fogom tudni megjegyezni, egyszerűen eltűnt a mezőnyben, az első félidőben egy Lapov-féle passza (be a centernek, miközben nagy érdeklődéssel szemléli az eredményjelző táblát), valamint középtávolról 3/2 - tehát összvissz 4 pontocska. A második játékrészben elkezdett hajigálni a triplavonalon kívülről (asszem /9, négy kísérletből) és folytatta a középtávoliakat, elég jó százalékkal, valamint adott még vagy 3 Lapov-asszisztot. Ami még feltűnt - nem volt eladott labdája, mondjuk labdaszerzése sem. Egy profi, aki teszi a dolgát természetesen és eredményesen, semmi extra (bár azok a passzok… nem semmi!)
Összefoglalva: biztató a dolog, azt azonban meg kell jegyeznem, hogy a védekezés még egyáltalán nem állt össze, főleg Trepi és Orosz hibázott az átlagnál többet, ráadásul ez „csak” a Szeged volt, amelyik egyáltalán nem rossz kis csapat (talán a tavalyi, rájátszásbeli Dombóvárral tudnám összehasonlítani, ha Lee tudását 3 emberre szétosztjuk), de hol van egy tavalyi Pakstól, vagy (megint csak tavalyi) Körmendtől! Ebben a felállásban nem hiszem, hogy bajnokok lehetünk (bár amennyire én tudok tippelni... :-)), de mindenképpen többet fogunk szórakozni a meccseken, miközben elérjük legalább ugyanazt az eredményt, mint tavaly.
...így remélem, már elégedett vagy velem, Ttamás?! :-)