simico Creative Commons License 2002.09.13 0 0 536
Martisz: köszönöm a válaszod, most már világos minden.

Matiz: én most már Martisz válasza és egy részletesebb Roco leírás (illusztrációkkal) után értem, hogy hogyan is van ez. Elvileg ha helyesen raktad be a dekódert (Roco esetén a sárga/piros vezetéknek a foglalat * vagy + jelzésénél kell lennie), akkor a mozdony 1-es (vagy "A") vezetőállásának szemből nézve jobbra kell néznie. Ekkor ha jobbra tekered az egeret (ez az "előre" irány), akkor jobbra, azaz az 1-es álláshoz viszonyítva (és mindig ehhez kell viszonyítani) előre fog elindulni a mozdony, balra tekeréskor pedig balra, azaz hátra. Ha megfordítod a mozdonyt (tehát bal kéz felé esik az 1-es állás), akkor az egeret jobbra tekerve ugyanúgy az 1-es álláshoz képest előre fog elindulni a mozdony, csak ez a te nézőpontotból nézve balra való elindulást jelent. Tehát az egérnél a balra/jobbra tekergetés nem volt túl jó választás ilyen szempontból, mert megtévesztő - az ember nem előre/hátra irányokban fog gondolkozni, hanem tévesen balra/jobbra irányokban. Tehát a jobbra tekerés valójában nem azt jelenti, hogy a mozdonynak hozzád képest jobbra kell elindulnia, hanem azt, hogy az 1-es állást figyelembe véve előre. Remélem eme hosszadalmas fejtegetés után már neked is olyan világos, mint amilyen most már nekem is :)

Előzmény: Törölt nick (534)