APT Creative Commons License 2002.09.11 0 0 7246
DREMPEE: Pedig ez egy nagyon érdekes vita! Anno igen élvezeteseket szurkálódtunk egymással ezügyben (szerintem mindenkinek jólesett :))) ). Egy biztos: a márkás órák a luxusárucikkek kategóriájába tartoznak, és itt igen komoly anomáliák is vannak ár/érték viszonylatban. Igazán én sem mindig érzem egyes órák árát megmagyarázhatónak. Például az IWC jól láthatóan felépített egy "termékportfóliót", amelyben vannak egyszerűbb és komolyabb modellek, egészen a nagy komplikáltságú egzotikumokig, és ezekhez rendelt egy aránylag lineáris árskálát. A minőség kiváló, a legegyszerűbb, ETA katalóguswerkre épülő Portofino modellek is életre (és azon túl..) szóló darabok, és a teljes palettán elhelyezve őket, az áruk is reális. Ha azonban úgy nézem, hogy ugyanezt a szerkezetet megkaphatom egy ugyanilyen pontos beállításban COSC minősítéssel egy kifogástalan minőségű és kidolgozású, zafírüveges APELLA (sőt, akár POLJOT!!) acéltokban is, 100-150 eFT-os áron, akkor drágák. De nyilvánvaló, hogy az IWC-vel nagy adag presztízst is kapok, és ezért (is) kell sokkal többet fizetni. A komplikáltabb daraboknál, ahol modifikált Jaegereket használnak, vagy például az ETA bázisra rengeteg átépítéssel, új alaplemezre ráépítik a saját öröknaptárjukat, ott már műszakilag is megvan az egyediség, könnyebb az árat is magyarázni. Ami amúgy ilyenkor nekem még aránytalanabbnak tűnik, de jelenleg ezeken az árakon el lehet adni az órákat, tehát a piac ezt az értéket nem tartja túlzottnak. Itt eszembe jutott, hogy G.R.Lang, a Chronoswiss alapítója merengett a közelmúltban egy interjúban, hogy milyen sokat jelent a mára kivívott presztízs, mert például a Regulateur modelljeit (és általában az óráit) az 1980-as évek legvégén a maival egyező minőségben a mainak csak fele-harmada árért tudta eladni, de ma elmennek ilyen drágán is. Bizony ennyivel nőtt a profitja is!
- Az IWC amúgy a szívem egyik csücske, olyan utánozhatatlan aurája van az óráiknak, ami más utánozni sem nagyon bír. Igazi, funkcionális, germán egyszerűség, mégis gyönyörűek. Vadászom is rájuk, épp most tettem szert egy 1915 körüli kicsi aranyórára, porcelán számlappal, azzal a Cal64-es 15 köves werkkel, amely az IWC legelső, már karórába készült szerkezete volt. Sajna sok még a munka rajta, de ha elkészült kiteszem a képeit.

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: drempee (7242)