Sorrendben: Én inkább a szokásos megközelítésre gondoltam, miszerint "szükség van vallásra, mert ha hisznek az emberek, akkor nem bűnöznek annyit." (Bevallom, kissé felületesen olvastam át a topikot, de mentségemre mondom, könyvtárban interneteztem, és kezdett lejárni az időm.) Ebben a gondolatmenetben a vallás a rend fenntartásának egyik eszköze, de az alkalmazóiban fel sem merül, hogy ennél több is lehet. Arról, hogy neked, mint egyénnek előnyökkel járna az imádkozás, hogy jól járnál, ha beleszeretnél Istenbe, így monitoron keresztül nem tudlak meggyőzni, hiányzik a híres szuggeszív tekintetem.:-)
Plinius nem talált fel újat, inkább az eddigi ismereteket gyűjtötte össze.
A társadalom nem a kereszténység terjedése miatt omlott össze. A kereszténység inkább nem tudta megakadályozni az összeomlást, ennek több oka is volt. Maga a vallás is lezüllött, végül is olyan leromlott társadalomtól, mint a római volt a vége felé, nem várhatjuk, hogy minden átmenet nélkül a béke és a szeretet otthonává lesz. Nem tudták megakadályozni a barbár előretörést. Évszázadokig nem volt meg a tudomány fejlődéséhez kellő jólét és biztonság.