Kedves TZsolt,
köszönöm szépen a történetet, bizony a boldogság különös dolog, nem kívűlről jön, hanem belülről.
Keresztény vallás:
bizony ezügyben outsider volnék, de remélem Jézus alkalomadtán jól fenékbebillenti az inkvizítorokat és társaikat..
Így kívűlről nézve két dolgot látok: egy tanítást Istenről, szeretetről, stb; és látok egy jó csomó embert, aki erre az (egyébként szép) eszményre alapozva igyezekett uralkodni másokon, meglehetős véresen. De ez utóbbit nem nevezném hitnek, hacsak nem a tömött erszénybe és a hatalomba vetett hitnek.
Az idevágó kedvencem: "... amikor az egyházalapítás gondolata felmerül, az az élő lelki mozgalom közelgő végét jelenti."
"Talán nemsokára az emberiség kitalál új energiahordozót..."
Hát igen, erről (is) írtam azt, hogy mit vesz észre az ember a világból. Sajnos nem a kisnyuszi kontra éhes gyerek az igazi kérdés (a világ másik csücskiben épp a túltápláltság okoz gondot), de ezt nyilván mondanom sem kell, hisz magad is írtad.
Füstjelekről jutott eszembe egy dokumentumfilm, ha jól emlékszem Ladakh tanulságai, vagy valami ilyesmi volt a címe, ha találkozol vele kérlek, ne hagyd ki. A Himalája déli csücskében élt egy népcsoport jó messze mindentől, nagyon egyszerű, mondhatni primitív körülmények között. Aztán a civilizáció keze betette a lábát ... tanulságos filmecske.
Meg múltkor mesélték nekem, hogy valami ausztrál törzset vizsgálgattak, s mikor az egyik elejtett valami vadat, a többi vadász vhogy megérezte, s tudta, mehet haza, lesz mit vacsorázni. (Biztosan megalapozottabb a dolog, de most lusta vagyok utánajárni...)
Amúgy bennem a tudomány és a hit nem ellenség, a kételkedésnek is megvan a maga jó kis helye a világban, és a hitnek is.(Egyébként az említett urak élete is példázza, hogy jól megférhet a kettő együtt.) Nem bántják ők egymást, jó testvérek lennének, ha ésszerűen használjuk mindegyiket. A vallás dolgaiban is megvan a szerepe a kételkedésnek, ellenőrzésnek, kísérletezésnek, és bizony a tudomány világában való előrehaladáskor sem mindig kételkedik az ember, mert ha így tenne, még mindig azon töprengene hogyan is írja le az A betűt.