Abban egyetértek veled, hogy az iskolában nem oktatnak önnálló gondolkodásra, ezt vagy otthonról hozza valaki magával, vagy hivö lesz (hivö olyan értelemben, hogy mindent elhisz, amit mondanak neki, pap, politikus, tanár). Ugyanakkor nem lehet úgy tanitani valamit, hogy minden mondatunkhoz hozzátesszük, hogy "a tudósok jelenlegi álláspontja szerint, de ez még egyáltalán nem biztos, mert egy Nemere nevü ponyvairónak erröl az az elmélete, hogy...". Szerintem úgy kell eljárni, ahogy nekem is tanitották pl. a fizikát (te is ezt a példát emlitetted, nagyon helyesen), pontosan elmagyarázták, hogy a XIX. század végén gyakorlatilag befejezett tudománynak látszott, és az akkori kor úgy képzelte, hogy nincs több teendö, mindent megmagyaráztak. Aztán kiderült hogy mégsem. Ebböl minden értelmes ember számára ki kell hogy derüljön, hogy a tudomány nem állandó, nem szentirás, hanem bizony változhat. Ha ezt tudatositják a tanulókban/hallgatókban, akkor semmi probléma nincs azzal, ha az éppen aktuális állapotot tényként tanitják. Egyébként azért annak amit tanitanak, minimum 99%-át nyugodtan vehetjük ténynek.
ha az első órán - legyen az bármilyen - felírod a Schrödinger-egyenletet, az pont olyan, mintha a másodikos fiamnak írnád le
Továbbra sem értem, hogy ez szerinted miért a tudományt minösiti és miért nem azt az egy adott tanárt.
Magyarok származása, árja hóditás, ezeket én nem ismerem közelebbröl, ezért erröl inkább csak annyit mondanék, hogy ha elökerülnek olyan adatok, amik ellentmondanak az eddigi elméleteknek, akkor meg kell változtatni az elméletet. Bár az ilyen dolgokra mondta Carl Sagan, hogy "extraordinary claims require extraordinary evidence", és szerintem ideillik.
3. lehet akár a maga a világ keletkezése is, hogy kisebbet ne mondjak.
Nem hiszem, hogy a világ keletkezése ügyében bárki is azt állitotta volna, hogy megtalálta rá a tudományosan megalapozott magyarázatot.
de ha csak a tizede valódi azoknak a félresöpört leleteknek, amiket közöl, máris ott tartunk, hogy az emberi faj eredetéről szóló modellünk korrekcióra szorul.
Már megint nem értem, hogy mi ezzel a baj. Ha korrekcióra szorul, hát korrigálni kell. Egyébként, mint már valahol irtam, most éppen ez a korrekció folyik most a Grúziában talált elöember-lelet miatt.
56 pedig politika, nem tudomány.
Mutass valakit, aki az élettelenből élőt "csinált" volna.
Ez a szószékröl biztosan jól hangzik és hatásos, csak éppen az égvilágon semmi értelme nincsen.