J B: Biztos van ilyen is, de az órák tömítésének a többségét nem években mérik. Ha nem bolygatják, akkor nagyon sokáig nem mennek tönkre. Van egy öreg, nagyjából 50 éves EternaMaticom, az papíron új korában sem tudott többet 3 barnál, de most, 50 évesen, az állaga alapján még eredeti tömítéssel is tudott ennyit. A hátlapot megbontva az ősöreg gumitömítésnek persze vége volt (darabokban jött ki, a koronából is), cserélni kellett, de az új tömítéssel is csak 4 bart tud. Ami szerintem untig elég akár mondjuk egy Balaton-átúszáshoz is. Nem akarok senkit megbántani, de ezek a gigantikus nyomásállósági értékek egyszerűen divatjelenségek, ugyanúgy értelmetlenek, mint az, hogy kozmoszbéli követelményeket kibíró órákat akarjunk. Esély sincs arra, hogy egy közülünk való köznapi emberen akár csak közelítően is ilyen zord körülmények közé kerüljön egy óra (vagy ha mégis, már nem fogunk beszámolni arról, kibírta-e....). Egy sportóra legyem erős, megbízható, tartós, de hogy -100 vagy +300°C-on, 500bar-on, vagy egy ágyúból kilőve mit csinál, az engem nem nagyon érdekel... Ha valakinek ezek az elsődleges szempontjai, hát lelke reá, feleséget is lehet úgy keresni, hogy melyik lány bír több fekvenyomást a konditeremben, csak aztán később meg ne bánja az illető... ;))))
MESSERSCHMITT: A NOMOST érték is támadások a Glashütte felirat miatt, tudtommal per is indult, aztán valahogy megbékéltek. Mindenesetre J B boszporuszi törökméz hasonlata nem teljesen alaptalan, de végül is az órák jók, tényleg ott rakják őket össze, és úgy tűnik, lassan tényleg polgárjogot nyer a NOMOS. A MÜHLE amúgy legalább régóta ott volt, folyamatosan létezett az NDK-s időkben is, és bár alig vitatható, hogy a svájci alaphoz hozzáadott érték még a NOMOS-nál is kisebb, aligha lehet megtámadni a hagyományos név használata miatt. A LEHEL-ZANUSSInak sincs semmi köze már a néhai LEHEL ügyeihez, mégsem zavar senkit a névhasználat.
- Amúgy keseregtem már az emberek sznobizmusán, goldoljátok el, ha én idehaza elindítanék egy hazai órásmanufaktúrát, igazán jó szakemberekkel összehoznánk egy valóban élvonalbeli werket, hozzá egy szép és jó tokot, vajh' lenne-e elég vevő a Made in Hungary órámra a fennmaradáshoz? Nemigen, a magukat "mélymagyarnak" titulálók sem vennék meg, mert nem SWISS feliratú. Ezzel szemben egy német szereti, ha egy tárgyra GERMANY van írva, a Glashüttei óragyártás zöme el is kel belföldön, a maradék Ausztriában, máshova már csak mutatóba jut.
ORAGYUJTEMENY