És igen! Ma végre leadtuk azt a munkát, ami miatt majdnem éjfélig kellett tegnap szüttyögnöm, és hétvégém se volt. Most már kicsit nyugodtabb vagyok.
Most épp olyanom van, hogy lefordítom azt a korábbi Pink Floyd idézetet, ami a Biblia alapján íródott. Emígyen szóla az eredeti eredetije:
Zsoltárok könyve
^23.1
Az Úr az én pásztorom; nem szűkölködöm.
^23.2
Fűves legelőkön nyugtat engem, <és> csendes vizekhez terelget engem.
^23.3
Lelkemet megvidámítja, az igazság ösvényein vezet engem az ő nevéért.
^23.4
Még ha a halál árnyékának völgyében járok
is, nem félek a gonosztól, mert te velem vagy; a te veszsződ és botod, azok vigasztalnak engem.
^23.5
Asztalt terítesz nékem az én ellenségeim előtt; elárasztod fejem olajjal; csordultig van a poharam.
(Én például utálnám, ha olajjal árasztanák el a fejem, és rossz néven venném, ha valaki bottal meg vesszővel vigasztalna -- de nem is vagyok se mazochista, se keresztény. Bár ez a két fogalom bizonyos szempontból... :])
A fjerdítésem pedig:
Az Úr az én pásztorom,
Nem szűkölködöm,
Fűves legelőkön nyugtat engem,
és csendes vizekhez terelget engem.
Ragyogó késekkel
Kiszabadítja lelkem
Magosságos helybéli kampókra aggat engem
És birkapörköltet készíte belőlem
--Pink Floyd: Birkák
Ha már ilyen kölcsönös dicsérgetésekhez értünk, szükségesnek tartom megemlíteni, hogy itt a ValFil fórumon épp a "Krsna-kommandó" tagjai azok, akiket kivétel nélkül jó fejnek tartok, és mindig élvezem a velük való eszmecserét. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a világnézetem változott volna. :] Magam is úgy vélem, hogy az isten létének elemzéséhez gyakorlatilag bármilyen témát felhozhatunk, hiszen vélhetőleg mindenki egyetért abban, hogy az "isten" fogalom mögött valami olyan tápos akármit kell értenünk, "aki" minimum minden téren illetékes, tehát akár a testenkívüliségben is megnyilvánulhat.
frati: A tökéletesség definíciója nálam az, ha az adott dologból nem lehet se elvenni, se hozzárakni úgy, hogy az ne legyen rosszabb, kevesebb, hitványabb, mint előtte volt. Hogy isten vagy a világ tökéletes-e, csak úgy lehet megállapítani, ha mellérakunk egy másik istent, másik világot, és összehasonlítjuk őket, illetve ismernünk kell a "tökéletes isten" vagy "tökéletes világ" definícióját. Ha ez nem lehetséges, akkor nem sok értelme van e jelző használatának, mert mihez képest tökéletes?
Amennyiben isten csak úgy tudja élvezetét lelni az emberek és a világ bénázásaiban, hogy emiatt a szereplőknek gyakran rossz, akkor javaslom neki, hogy végezzen el még néhány kurzust a világteremtésből, és próbálkozzon újra az egésszel! Úgy látszik, a mindenhatóságot is gyakorolni kell.
Egyébként a logikát nem hiszem, hogy érdemes belekeverni az isten-témába, hiszen abban is egyetértünk valószínűleg, hogy az emberek többsége nem mindentudó, így meglehetősen meddő próbálkozásnak tartom, hogy egy mindentudónak tartott valaki "fejével" próbáljunk gondolkodni. Mégse, meggondoltam magam: játéknak jó. :]
Ami a szolgálatot illeti, én csakis önző okból szoktam "szolgálni", és csakis olyanokat, akik szerintem azt megérdemlik. Ha megteszek akármiket azoknak, akiket valami miatt szeretek, akkor nekem ettől jó lesz, és az örömükben is tudok osztozni, részesülni. Adok-kapok az egész, egy korrekt üzlet, ami mindenkinek jó. Én így szolgálom az istent -- vagyis magamat.
Az emberek azért nem fogadják el, hogy nincs különbség ember és ember között és hogy csak egy isten létezhet, mert ezek csupán feltevések, és -- szintén feltehetően, bár elég nagy valószínűséggel -- nem létezik univerzális, mindenkire egyaránt érvényes igazság. Az egyik ember így gondolja, a másik meg amúgy, de egyikük sem tudja megindokolni, hogy miért is van pont neki igaza. Hacsak nincs nála a nagyobb göcsörtös fabunkó... Azt hiszem, a világ "jobbításához" már e tény belátása is nagyban hozzájárulhatna, és ha rájönnénk, hogy az egészséges tolerancia nem elsősorban lemondás, hanem leginkább a kényelem és a lustaság megnyilvánulása, talán jobban élnénk. Persze nem biztos, hiszen Smith ügynök mesélte a Mátrixban, hogy az elsőként alkotott Mátrix valóságos Utópia volt, de nem működött, mert az embernek szüksége van a káoszra a létezéshez.
Kíváncsi vagyok, milyen választ adsz elnyomott lefejezős kérdésére, mert szerintem igen jópofa. :] Van tippem, de nem akarom lelőni, de ígérem, utána őszintén bevallom, jól tippeltem-e. :]
Anticato: Olyan emberek is vannak, akik idősebb korukra rájönnek, hogy az idősebbek, a szülei rossz úton jártak, és minél öregebb lesz, annál kevésbé kételkedik e meglátásában, melyet nem is tekint lázadásnak. Ettől függetlenül a szóban forgó analógiát én sem tartom szerencsésnek, mert isten létét a tudomány továbbra sem tudja megállapítani, tehát ebből a szempontból az ősamőba szintjén tartunk. Nem mintha számítana, hogy igazából van-e isten...