Kedves LaraMama!
Csak most láttam a kérdésed, bocs... :-(
Szóval, vegyük sorjában:
Az ember (emberpár) rendelkezhet-e végrendeletben arról, hogy halála esetén ki nevelje fel a gyerekét, gyerekeit? Ha nem, ki dönti ezt el és mi alapján?
Mint már utaltam (vagy nem?) hiányos családi jogi ismereteimre, ennek a kérdésnek utána kell néznem. Megérzésem és emlékeim alapján azt mondom, hogy igen, de nem biztos, utánanézek.
Még egy: mi az öröklés módja, ha az a szülő hal meg netán, akinek a család összes vagyona, ingatlana (esetünkben ez én vagyok) a nevén van, viszont a gyermek nagyon kiskorú?
Ha van végrendelet, akkor az alapján megy az öröklés, ha nincs, akkor minden a gyereké (kiskorúságától függetlenül), viszont a vagyon kezelője a gyám lesz, aki az esetek legnagyobb többségében a túlélő házastárs. Ez a főszabály. Adott esetben lehetnek gondok, ha pl. a túlélő házastársad problémázni kezdene, például hogy igazából közös tulajdon volt a ház, mert közös pénzből vettétek, csak nem úgy volt a szerződés, meg ilyesmi, de ez általában még neki sem éri meg.
+ 1: És akkor mi van, ha mindkét szülőt egyszerre ér ilyen baleset? Eldönthetik-e a szülők előre, ki kezelje a gyermekre szálló vagyont annak nagykorúságáig?
Némileg összecseng az első kérdéssel, hiszen a gyám lesz a vagyonkezelő is. Ld az ott adott választ, melynek esszenciája: azt hiszem végrendelettel igen, de megnézem. :-)